Prethodni članak
Sljedeći članak

Župnik Slijepčević: ''Vjerujem da će za Majčin dan okoliš većim dijelom biti uređen''

Spomen područje Hrvatskoj majci u Velikoj Erpenjipoprima novu vizuru. Nakon što je Turistička zajednica „Biser Zagorja“ postavila dvije info ploče u neposrednoj blizini crkve Sveta Tri Kralja, zadnjih se tjedana odvijaju radovi uređenja okolišaoko župnoga dvora


Na vrhu brijega u Velikoj Erpenji, kraj Župne crkve Sveta Tri Kralja nedavno je postavljena informativna tabla o njezinoj povijesti. Kraj crkvese nalazi i grob Justine Mihanović Petropoljske, majke pisca hrvatske himne Antuna Mihanovića, a TZ „Biser Zagorja“ nedavno je postavila i tablu gdje posjetitelji mogu saznati više o Hrvatskoj majci.

Nastojanjima u uređenju ovog lijepog brijega u Velikoj Erpenji pridružila se i župa Velika Erpenja na čelu sa župnikom Lukom Slijepčevićem:

–Očistili smo okoliš i započeli s njegovim uređenjem. Tjedan dana su ovdje bili strojevi i bager koji je sve to uredio. Formirali smo okoliš, uredili vidikovac navažanjem zemlje na jedan dio brijega, tako da smo dobili zaokruženu cjelinu.Naveženo je dosta materijala, preko 300 kubika kamenog agregata kako bi se stvorila dobra podloga za završni sloj – izvijestio je o radovima velikoerpenjski župnik.

„Očekuje nas obnova župne crkve stradale u potresu“

Novouređeni okoliš trebao bi većim dijelom biti uređen do 8. svibnja, kada će se obilježiti dan Hrvatskoj majci:

–Teško je danas nešto planirati, no volio bih da za Majčin dan što više toga bude napravljeno.Voljeli bismoovdje dobiti jedno lijepo mjesto gdje se možemo okupljati za Majčin dan, za Božje lice, kad je proštenje te na Tri Kralja. Ovo je jedan lijep, ugodan prostor, gdje se može doći, a koji može služiti i kao parkiralište i kao prostor za druženje–kaže župnik Slijepčević pun hvale za župljane koji su se spremno uključili u radove.

Postoje planovi i za uređenje župnog dvora, no prije toga treba sanirati Župnu crkvu koja je nakon potresa 29. prosinca zatvorena:

–Ono što je važno, da su župljani i župnik prije mene sanirali temelje i drenažu te stavili novo krovište, tako da župni dvor sada barem ne propada, a jednog dana trebat će se krenuti prvo s unutarnjim uređenjem, a onda i izvana. No, prvo treba obnoviti župnu crkvu iznutra i izvana koja je nakon potresa 29. prosinca zatvorena. Prijavili smo obnovu crkve Ministarstvu kulture i medija za EU fondove i do 30. travnja je zakonski rok kada očekujemo odgovor na natječaj. Prvo bi trebalo napraviti konstrukcijsku sanaciju župne crkve da se u crkvu možemo ući i koristiti je, a stara kurija čekat će neka bolja vremena – rekao je župnik Slijepčević presretan dosad napravljenim na uređenju okoliša.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook