Filip Kontak nije na Olimpijskim igrama: Nesretne okolnosti ili nešto drugo?

Autor

Filip Kontak na pobjedničkom postolju
Iako je četiri godine bio na listi potencijalnih olimpijaca, iako je na kraju pro

Filip Kontak_mrkopanj.jpg

Filip Kontak na pobjedničkom postolju

Iako je četiri godine bio na listi potencijalnih olimpijaca, iako je na kraju prošle sezone ispunio i olimpijsku normu, Filip Kontak ipak ne ide na Olimpijske igre u Vancouver. Kako su se mijenjali kriteriji, na kraju je glasovanjem na sjednici Odbora za nordijsko skijanje Hrvatskog skijaškog saveza donesena odluka da na Olimpijske igre ide Andrej Burić iz Brod Moravica.

- Prvo je norma za olimpijadu bila 120 FIS bodova, a onda je spuštena na 100. Tu je normu Filip ispunio. Zbog velikog broja kandidata norma je ponovno spuštena i A norma je bila prosjek 5 utrka ispod 100 FIS bodova. Nordijski odbor donio je na sastanku 8. prosinca da se u prosjek računaju utrke do 17. siječnja, a na tom sastanku nažalost zbog bolesti nisam bio prisutan – objašnjava nam tata i trener Albert Kontak.

I baš je ta odluka Nordijskog odbora najveći kamen smutnje. U točki 5. zapisnika sa sjednice točno stoji (s tipfelerima): Što se tiče odlaska na ZOI zaključeno je slijedeće. Na igre idu svi oni koji osvoje A normu. i imaju pravo nastupa na svim utrkama. Ukoliko nitko ne osvoji A nromu, a osvoje B normu putuju jedan muški i jedan ženski natjecatelj. Ključ za odlazak u tom slučaju je da se uzima svakome najboljih pet (5) utrka do 17. siječnja 2010. godine i po sistemu obračuna FIS-ovih listi izračunaju bodovi i tko ima najmanji broj FIS bodova odlazi na ZOI. Potrebno posebnu pozornost posvetiti poštivanju rokova za prijave koje propisuje HOO i MOO.



Albert Kontak tvrdi kako se po sistemu obračuna FIS-a računaju utrke u zadnjih 12 mjeseci, a Hrvatski skijaški savez kao član FIS-a trebao bi se držati njihovih pravila. S druge strane Nordijski odbor tvrdi da se računa pet najboljih utrka iz ove sezone.

Oroslavčani su po tom pitanju odlučili konzultirati pravnu službu te će ukoliko se utvrdi da su u pravu tražiti odštetu. Također su uputili prigovor savezu, na koji do sada nisu dobili nikakav odgovor.

- Kad se gledaju utrke u zadnjih 12 mjeseci, Filip ima najbolji prosjek bodova. Od osam utrka u kojima su nastupili Filip je od Andreja bio bolji u pet. Sada na PH bio je od njega brži prvi dan minutu, a drugi dvije. Problem je nastao jer Filip nije nastupio na utrci u Campri zbog bolesti. To ga je koštalo i dobre forme. Nažalost nismo imali sredstava i nismo dobili obećano da odemo na pripreme u Austriju poslije Nove godine i na utrku, pa nam ti bodovi sad fale. Što će biti dalje, vidjet ćemo. Prolaziti novi četverogodišnji ciklus je teško. Možda će se Filip odlučiti za fakultet jer sad je već izgubio dvije godine. Ima normu za Svjetski kup. Ako uspijemo oformiti tim, možda odemo na taj viši nivo. Teško je za jednog sportaša kad ga u dvije godine toliko puta iznevjere. Prošle godine imao je normu za Univerzijadu i nije išao, jedini je imao normu za Svjetsko prvenstvo, ostali su išli s poklonjenim normama, imao je normu za nastup u Svjetskom kupu, ali nije išao. Sad smo ostali i bez Olimpijskih igara – rezigniran je tata Albert.

Pokušali smo saznati što o svemu misli predsjednik Nordijskog odbora Denis Štimac, no u telefonskom razgovoru obećao nam se javiti ispričavši se trenutnom zauzetošću.

Nakon svega strasti polako pokušava smiriti predsjednik kluba Zdravko Popović.

- Svima nam je žao zbog Filipa koji je po kriterijima saveza i Nordijskog odbora bio slabiji od Burića koji ide na Olimpijske igre. To je splet okolnosti od možda krivo tempirane forme, jedne nesretne bolesti u vrijeme dvije najvažnije utrke na kontinentalnim kupovima. Tu je došlo do pada forme, a drugi kandidat je očito bio spreman i bolji u tom trenutku. Da li je i zaista bolji to je pitanje gledajući rezultate na PH. Ovo je vrlo teška činjenica za nas. Nažalost nije uspio nastupiti niti na Svjetskom juniorskom prvenstvu zbog loših zdravstvenih nalaza. Pred Filipom kao mladim skijašem je velika budućnost. Klub stoji iza njega. On je još uvijek junior i ostaje dalje kandidat za Olimpijadu u Sočiju. Napravili smo veliki uspjeh. Filip je tretiran kao vrhunski sportaš i koliko mu je klub mogao pomoći, sve je učinjeno maksimalno. Vjerujemo i dalje u njegove vrhunske rezultate – zaključio je Popović.

Zagorje.com