Haramustek i Vidićek važni kotačići Hrvatske u osvajanju četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu

Dva zagorska nogometaša uspješno branila boje Socca reprezentacije Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Essenu (Njemačka)

Tomislav Haramustek i Borna Vidiček.jpg

Budno smo pratili nastupe Socca reprezentacije Hrvatske na Svjetskom prvenstvu koje se održalo u Essenu. Poseban razlog bio je taj što su boje reprezentacije branili Tomislav Haramustek igrač Gaja i Borna Vidićek igrač Straže. Hrvatska je na kraju nakon dva poraza u polufinalu protiv Ukrajine (0:1) i utakmici za treće mjesto protiv Mexica (0:2) osvojila odlično četvrto mjesto u konkurenciji 44 momčadi koje su se borile za naslov prvaka. Zajedno s Hrvatskom sjajan su dojam ostavili i Haramustek i Vidićek koji su bili važni kotačići Hrvatske na tom putu.

Hrvatska je svoj put na SP krenula u skupini B uz Meksiko, Kostariku i Siriju. U prvom kolu s 8:0 savladana je Kostarika, a Haramustek se uspio jednom upisati među strijelce. U drugom kolu Meksiko je s 1:0 bio bolji od Hrvatske, da bi u trećem kolu Hrvatska slavila protiv Sirije sa čak 12:2, a jedan pogodak postigao je i Haramustek.

Šesnaestina finala donijela je Hrvatskoj Gruzija koja je savladana s 1:0, a pogodak vrijedan osmine finala postigao je Haluška. A onda se u osmini finala našoj reprezentaciji na putu našao domaćin -  Njemačka. Nakon žestoke borbe bilo je 2:2 u regularnom dijelu utakmice, a pogotke za Hrvatsku postigili su Ljubas i Karamarković. No junak utakmice bio je Borna Vidićek koji je spektakularnim penalom odveo Hrvatsku u četvrtfinale. Krajnji rezultat bio je 4:2 za Hrvatsku.

Četvrtfinale ponudilo je još jednu tvrdu i neizvjesnu utakmicu. Jedini pogodak za konačnih 1:0 postigao je Ljubas na asistenciju Haramusteka i Hrvatska se probila među četiri najbolje reprezentacije na svijetu. U polufinalu ju je čekala Ukrajina koja je s 3:1 savladala Brazil.

Polufinale je ponudilo novu dramu. Ukrajina je na kraju slavila s 1:0 pogotkom Mykole, a nažalost naš Borna Vidićek promašio je penal. I drugo polufinale je bilo dramatično, a Kazahstan je na kraju nakon izvođenja penala slavio sa 7:6 protiv Meksika.

Nažalost Hrvatska je u utakmicu za treće mjesto ušla bez suspendiranih Romića (koji je nakon utakmice napucao loptu van igrališta) i Sinanija (koji je imao sukob s glavnim sucem utakmice). Meksiko je to iskoristio i pogocima Cantera i Pulida sitgao do pobjede od 2:0 i trećeg mjesta, dok je Hrvatska na kraju bila četvrta, što je povijesni rezultat za našu reprezentaciju. Svjetski prvak je Kazahstan koji je nakon bolje izvođenja socca penala s 4:3 savladao Ukrajinu, nakon što je u regularnom dijelu bilo 2:2. Hrvatska je imala i najboljeg vratara na SP, Nikolu Beljana.

'Znali smo da će utakmica s Meksikom biti teška. Igrali smo u skupini protiv njih, imali smo puno šansi koje na kraju nismo iskoristili, lopta jednostavno nije htjela u gol. Čestitam Meksiku, ali mislim da je ovo veliki uspjeh kako za nas, tako i za cijelu hrvatsku socca reprezentaciju. Mislim da na kraju moramo biti svi sretni i ponosni na ovaj rezultat. Nevjerojatan je osjećaj igrati pred toliko navijača. Stvarno neopisivo i stvarno hvala svima - riječi su Tomislava Haramusteka nakon utakmice za 3. mjesto protiv Meksika.

'-Nije išlo. Meksiko je danas bio bolji i zasluženo su uzeli broncu.  Mislim da trebamo biti ponosni što smo četvrti u svijetu od 44 reprezentacije koje su nastupale ovdje. Nakon prošlogodišnjeg ispadanja u skupini, znali smo da možemo daleko, potajno smo se tome nadali. Ostaje žal za tim polufinalom, jer smo svi vjerovali da smo zaslužili biti u finalu, ali što je tu je, takav je to sport,  ponosni smo na ovaj rezultat i mislim da još nismo ni svjesni što smo napravili - rekao je izbornik hrvatske reprezentacije Željko Ostrman.

FOTO: Marin Sušić/facebook Borna Vidićek

NAjčitanije