Martin Oborovečki osvojio tri, a njegova sestra Mihaela dva zlata na Svjetskom prvenstvu

Sjajne vijesti stižu nam iz Budimpešte sa Svjetskog prvenstva u samostrelu

SAMOTREL Valetnina Pereglin, Mihaela Oborovečki i Sanja Komar.jpg

Brat i sestra, Martin i Mihaela Oborovečki, ponovno su nas oduševili svojim sportskim dostignućima u samostrelu. Na upravo završenom Svjetskom prvenstvu postali su zajedno peterostruki prvaci svijeta. Martin je osvojio tri, a Mihaela dvije zlatne medalje.  Oboje su se popeli na svjetski tron u disciplini Match play, a isto tako okitili su se i zlatnim medaljama u ekipnom dijelu natjecanja, s time da je Martin bio član muške ekipe koja je oborila svjetski rekord. Uz to Martin je bio srebrni u disciplini IR9000, a isti je uspjeh kod seniorki polučila i Mihaela. U konkurenciji mješovitih ekipa Martin je bio zlatni, a Mihaela srebrna. Tako su "zlatna braća" kući u Veliko Trgovišće donijela čak osam medalja, od čega pet zlatnog i tri srebrnog sjaja.

U finalu Match playa Martin je u uzbudljivom dvoboju s 5:3 savladao Francuza Jean-Michela Bruleta rezultatom 5:3. Dok je u borbi za treće mjesto Domagoj Pereglin savladao Andreja Krstnića 6:2.

Mihaela je do svog svjetskog pojedinačnog naslova u istoj disciplini došla uvjerljivom pobjedom u finalu od 6:0 protiv Valentine Pereglin. Treće mjesto pripalo je Sanji Komar koja je s 5:1 nadmašila Francuskinju Julie Guillaume.

U elitnoj pojedinačnoj disciplini IR9000 Martinu je naslov svjetskog prvaka izmaknuo za jedan, jedini krug. Oborio je 866 krugova, isto kao i svjetski prvak Andrej Krstnić, no Krstnić je imao 44 čista centra, a Martin 34, što je na kraju presudilo. Treće mjesto i brončana medalja pripala je Domagoju Pereglinu koji je ostvario 863 kruga.

U istoj disciplini kod seniorki svjetska prvakinja je s 848 krugova postala Valentina Pereglin, Mihaela Oborovečki bila je srebrna s 841 krugom, a broncu je osvojila Sanja Komar s 839 krugova. Zanimljivo je da je Mihaela imala najviše "čistih" desetki, čak 34, dvije više od svjetske prvakinje u ovoj disciplini.

U ekipnoj konkurenciji kod seniora Hrvatska je postala novi svjetski prvak s 2595 krugova što je i novi svjetski rekord. Andrej Krstnić i Martin Oborovečki participirali su s 866, a Domagoj Pereglin s 863 kruga. Srebro je pripalo Francuskoj s 2478, a bronca Estoniji s 2101 krugom.

Seniorke su do ekipnog zlata stigle s 2528 krugova. Valentina Pereglin ostvarila je 848, Mihaela Oborovečki 841, a Sanja Komar 839 krugova. Srebro je osvojila Francuska s 2478, a broncu Češka s 2180 krugova.

I na kraju Martin Oborovečki je zajedno s Valentinom i Domagojem Pereglin činio mješovitu ekipu Hrvatska I koja je s 2577 krugova bila svjetski prvak, dok je Mihaela Oborovečki zajedno s Andrejeom Krstnićem i Marijan Kajfešom bila član ekipa Hrvatska II koja se okitila srebrom oborivšić 2551 krug. Bronca je pripala Franucskoj I koja je ostvarila 2478 krugova.

Sjajnom zagorskom izdanju u Budimpešti pridružila se i Martinova i Mihaelina klupska kolegica iz SD Veliko Trgovišće, Karla Bartolovića, koja je osvojila srebro kod juniorki. Karla je oborila 837 krugova, a svjetska prvakinja postala je Hrvatica Iva Popović-Gecan s 843 kruga, dok je bronca pripala Čehinji Denis Vyiskočil koja je ostvarila 832 kruga.

Velike zasluge za ove sjajne uspjehe ima njihov otac i trener, Damir Oborovečki, koji uvijek ističe da je ovo uspjeh cijele njegove obitelji koja je u potpunosti podređena ovom sportu, na ponos Velikom Trgovišću i cijelom Hrvatskom zagorju.