Mi nemamo najboljeg igrača, mi imamo najbolju momčad

Autor

Košarkaški klub Zabok-Zaboky i dalje je hit tema jutarnjih kava, kako u Zaboku, tako i diljem županije. Fantastični uspj

p_468898trener-baricevic600b.jpg
Košarkaški klub Zabok-Zaboky i dalje je hit tema jutarnjih kava, kako u Zaboku, tako i diljem županije. Fantastični uspjeh ovog kluba još će se dugo prepričavati, ali u klubu ne spavaju na lovorikama. Već u ponedjeljak nakon slavlja počele su ozbiljne pripreme za prvu ligu. Vrše se pregovori sa Županijom, Gradom Zabokom, raznim sponzorima i igračima.

O svemu tome odlučili smo popričati s trenerom KK Zabok-Zaboky, Dragutin Črnjevićem, koji je svakako najkompetentnija osoba da nam odgovori na pitanja vezana uz premijernu prvoligašku sezonu. Upravo je Črnjević najveća konstanta ovog kluba u zadnjih 15 godina. Mijenjali su se igrači, treneri, predsjednici, ali popularni «Chico» je uvijek bio tu. Korak po korak rastao je i trenerski sazrijevao s klubom. Iako su ga još nedavno gledali s nevjericom, danas mu svi skidaju kapu.

Chico, prije svega čestitke na ovom velikom uspjehu. U razgovoru prije sezone naznačio si nam da će se Zabok-Zaboky boriti za prva tri mjesta u ligi, koja nikad nije bila jača. Na kraju ispala je sezona za pamćenje. Jesi li se iskreno nadao takvom uspjehu?

Črnjević: Hvala na čestitkama. Ovaj uspjeh nije slučajan, već dulji niz godina smo u vrhu A 2 lige. Najvažnijim igračima, Ležu i Peklariću, ozbiljno se priključio Veverec, a uz još tri kvalitetna igrača sa strane stvorili smo respektabilnu momčad. Nismo sigurno računali na prvo mjesto, ali vjerovali smo da ćemo znati reagirati ako nam se prilika ukaže. Šansa se ukazala i mi smo je iskoristili. Zasluženo.

Koji je bio presudan trenutak za plasman u prvu ligu?

Črnjević: Pobjeda u Crikvenici bila nam je izuzetno važna, možda i najvažnija. Znali smo da je 7 pobjeda sigurno dostatno za plasman u prvu ligu. U prvim kvalifikacijama nismo prošli zahvaljujući lošijoj koš razlici od Alkara iz Sinja. Bitno je da od dvije utakmice koju dobiješ vani, jednu dobiješ od direktnog konkurenta, nama se upravo dogodilo protiv Crikvenice. Presudna je bila velika želja za uspjehom, fanatična borbenost, ali i kvaliteta mojih igrača.

Košarka je kolektivni sport. Ali ipak, možeš li izdvojiti 2-3 igrača koja su podnijela najveći teret?

Črnjević: Još jednom ću potvrditi, mi nemamo najboljeg igrača, mi imamo najbolju momčad. Oni koji su u jednoj utakmici bili briljantni, znali su već u drugoj utakmici igrati ispod svake kritike, ali su uvijek znali iskočiti neki drugi igrači. Jedan igrač nikada nije presudan. Ne bih nikoga isticao.

Što prva liga znači za Zabok i koja mu ona obaveze donosi?

Črnjević: Jedan veliki izazov i novi korak u organizaciji kluba. Kao novi prvoligaš prije svega trebamo razmišljati kako ostati u ligi, a klub organizirati da može odgovoriti svim zahtjevima najvišeg ranga. Bitna stvar su financije. Zabok ne može sam podnijeti teret financiranja kluba, potrebna je pomoć cijele županije. Samo tako možemo opstati.
Iako je od slavlja prošlo tek nešto više od tjedna, vi već intenzivno radite na pripremama za sljedeću sezonu.

Črnjević: Već na slavlju kod Golubeka počeli smo razgovarati o sljedećoj sezoni, a odmah u ponedjeljak krenuli u konkretne razgovore. Na osnovu toga što napravimo u lipnju znat ćemo kako će momčad izgledati i s koliko ćemo sredstava raspolagati. Može se lako dogoditi ako ne zatvorimo financijsku konstrukciju da se zahvalimo HKS-u i prepustimo mjesto nekom drugome. Oko sponzora još nemamo ništa definiramo. Očekujemo da će polovicu sredstava potrebnu za natjecanje osigurati Grad i Županija (cca 1200000 kuna na najskromniji način), a polovicu će osigurati klub.

Postavlja se pitanje dvorane, jer se zna da zabočka ne odgovara uvjetima igranja prve lige?

Črnjević: Moramo se pomiriti da ne možemo igrati u Zaboku i shodno tome prihvatiti za nas najbolje moguće rješenje. Prva opcija je Bedekovčina, ali ukoliko se iznađu neki uvjeti da igramo u Krapini, nećemo odbiti tu mogućnost. Bez obzira što je klub u Zaboku, ja ga doživljavam kao klub koji djeluje na području cijele županije, a Krapina je središte naše županije. Birat ćemo najprihvatljivije uvjete za nas. Bedekovčina nam bolje odgovara radi blizine, ali još nismo ništa definitivno odlučili.

Što možemo očekivati od Zabok-Zabokya u prvoligaškom društvu?

Črnjević: Ako se sve skupa posloži kao što smo očekivali ja ne bih bio nezadovoljan da igramo ponovno kvalifikacije za opstanak u ligi. Koristim ovu priliku da se ispred kluba zahvalim Gradu Zaboku koji je uložio maksimum truda i razumijevanja za klub. Posebno bh se zahvalio svima onima koji su pomogli donacijama i na bilo koji drugi način naš klub, a isto tako g. Kozini, jednom od naših najznačajnijih sponzora kluba. Neka mi ne zamjere oni koje nisam spomenuo i nadam se da će nam i dalje pomagati. Još jednom im svima skupa veliko hvala.

Financiranje i dvorana

Cifra od 1.200.000 kuna nije mala, ali ako možemo odvojiti stotine tisuća kuna za jednodnevne priredbe, bio bi red da Županija stane iza kluba koji će 8 mjeseca na godinu raditi promidžbu Hrvatskom zagorju od Osijeka do Dubrovnika. To bi svakako trebao biti i mamac za sponzore, jer će Zabok-Zaboky zasigurno imati najveću prisutnost u medijima u odnosu na ostale zagorske klubove. Drugi veliki problem uz financiranje svakako je dvorana.

Zabočki košarkaši biti će jedini u prvoj ligi koji će svoje utakmice odigravati van mjesta stanovanja. Iskreno se nadamo, kao više od 400 gledatelja na utakmici Zabok-Zaboky-Dubrava da će se taj trend prekinuti već u sezoni 2008./2009. godini. Najsportskiji grad u županiji i grad košarkaškog prvoligaša to i zaslužuje.

Razgovarao: Tomislav Zrinšćak