Prva gostujuća pobjeda košarkaša Zaboka

Izreka kaže: «Bog je stvori čovika, a Zadar košarku». Upravo je ta izjava ispisana na zidovima zadarskih Jaz

p_468898trener-baricevic600b.jpg
Izreka kaže: «Bog je stvori čovika, a Zadar košarku». Upravo je ta izjava ispisana na zidovima zadarskih Jazina. No, momčad Zaboka ne pokorava se nikakvim pravilima. Dapače, ruši ih iz tjedna u tjedan i na taj način oduševljava svoje navijače kojih je iz dana u dan sve više.


Teško se nose bodovi kod Borika u Jazinama, pogotovo kad u trećoj četvrtini imaš -19 (57:38). Pa ipak, uspjelo je to zabočkim košarkašima čija je hrabrost i borbenost konačno nagrađena s malo sreće.

Suprotno prethodnim utakmicama Zabok je dobro počeo. Na krilima raspoloženih Ivanova i Ćosića žuti vrlo brzo vode s 4:0, no gosti preko Mrve i Pavića okreću na 7:4. Početkom druge četvrtine Borik se prvi puta izraženije odvaja i odlazi na +11 (30:19). Tada se razigrao Puljak, važnu tricu zabio je Peklarić i Zabok je vrlo brzo ponovno u igri na samo -2 (30:28). Ipak u završnici prvog djela nakon nekoliko loših reakcija Zaboka gosti su ponovno u plusu od 11 koševa (47:36).

Preokrenuli 19 koševa manjka

Početkom treće četvrtine Borik odlazi na visokih +19 (57:38). Trener Črnjević pokušava pronaći raspoložene igrače i nalazi ih u Mariću, Puljaku i Lekiću. Upravo Puljak polaganjem smanjuje na 60:55, da bi Marić tricom Zabok posve vratio u igru (62:60). U zadnjih 10 minuta Borik ulazi s +5 (68:63). Negdje oko sredine zadnje četvrtine Borik odlazi na +8 (79:71). Nepune dvije minute prije kraja rezultat je +6 za domaće (86:80) i tada slijedi nevjerojatan preokret. Ćosić prvo pogađa tricu sa sedam metara, a potom s gotovo devet metara i rezultat je izjednačen 86:86. Nakon toga Pijaca pogađa dva bacanja, Zabok promašuje napad, a Jurjević od dva bacanja pogađa samo jedno za 89:86. Loptu u ruke prihvaća Ćosić i kad su svi očekivali njegovu tricu, on mudro spušta na Puljaka koji svojom četvrtom tricom ponovno vraća stvari na početak. Dvadesetak sekundi prije kraja utakmice, solidni Mrva pogađa jedno slobodno bacanje, a devet sekundi prije kraja Marić ima dva bacanja za produžetak ili pobjedu. Zabočki krilni igrač bez kompleksa pogodio je oba, a u zadnjih devet sekundi Lež krade loptu Pijaci i nastaje veliko, zasluženo slavlje igrača Zaboka.

Koga istaknuti u ovoj sjajnoj pobjedi? Ivanov i Lekić odlično su krenuli. Puljak, Marić i Lekić odlično su igrali dok je Zabok bio na rubu ponora. Konačno je nešto više pokazao i Peklarić. Devčić je po običaju solidno odigrao svoju minutažu, dok je Lež bio daleko ispod svog nivoa, bez koša iz igre, ali je ipak u završnici pogodio važna bacanja i ukrao važnu loptu Pijaci.

Zasluge idu cijeloj momčadi koja je izborila ovu sjajnu pobjedu, na čelu s trenerom Črnjevićem koji nije gubio prisebnost ni kad je Zabok sredinom treće četvrtine bio pred ponorom.

U subotu Dubrava

Vremena za odmor i slavlje nema. Već u subotu 24. studenog s početkom u 19 sati u prelijepoj dvorani u Bedekovčini čeka nas novi spektakl. U goste trećeplasiranom Zaboku dolazi stepenicu niže plasirana Dubrava. Jaka Dubrava koja već ima skalp Cedevite i Kvarner Novog Resorta, a jedini su koji su do sada uspjeli pobijediti Šibenik, što dovoljno govori o kakvoj se momčadi radi. Ovo će ujedno biti i najteža utakmica za Zabok u prvoligaškom društvu i te kako će mu biti potrebna potpora gledatelja, koja zasigurno neće izostati.

Ostali rezultati 5. kola:

Dubrovnik-Alkar 85:75, Dubrava-Šibenik 111:98, Cedevita-Osijek 2006 91:76, Svjetlost-Kvarner Novi Resort 110:80.

Parovi 6. kola:

ZABOK-Dubrava (subota 24. 11. Bedekovčina u 19 sati), Alkar-Kvarner Novi Resort, Osijek 2006-Svjetlost, Šibenik-Cedevita, Dubrovnik-Borik Puntamika.

IZJAVA

Igor Marić, igrač Zaboka: «Hvala treneru Črnjeviću što mi je ukazao povjerenje, nadam se da sam ga na najbolji način opravdao. Nisam imao nikakvu tremu kod odlučujućih bacanja, ispalio sam ih kao da sam na treningu, bio sam totalno miran. Inače vrlo sam zadovoljan u Zaboku, gradić je prekrasan, a imamo i sjajnu momčad koja može puno. U subotu nam u goste dolazi moj bivši klub Dubrava, ali ja se nadam našoj pobjedi. Najveća opasnost svakako prijetit će od Bošnjaka, Čuljaka, Baraća i Smiljanića, no sve je u našim rukama. Presudna će biti obrana, od početka moramo odigrati tvrdo i ne dozvoliti im lake koševe. Ako tako uđemo u utakmicu, pobjeda ne bi smjela biti upitna».