Yvonne Mrzljak osvojila Trofeo Topolino

Autor: Sebastijan Fuštin
I ove je godine mala ekipa Skijaškog kluba Oroslavje nastupila na 22. Trofeu Topolino, neslužb

yvona.jpg

Autor: Sebastijan Fuštin

I ove je godine mala ekipa Skijaškog kluba Oroslavje nastupila na 22. Trofeu Topolino, neslužbenom Svjetskom prvenstvu skijaša trkača za mlađe kategorije.

Kako na službenim natjecanjima mogu nastupati tek juniori od 16 godina, Trofeo Topolino dobio je naslov neslužbenog prvenstva jer na njemu svake godine nastupaju skijaši iz petnaestak zemalja.

Prvi puta u povijesti oroslavskog skijanja s ovog je natjecanja stigla i jedna medalja.

U kategoriji mlađih cicibanki Yvonne Mrzljak doskijala je do pobjede na stazi dugoj 1400 metara, klasičnim načinom u konkurenciji 85 skijašica. Nakon utrke uz veliko veselje i ponos zbog uspjeha i suze su se mogle primijetiti u očima roditelja i trenera. Među kadetima Filip Kontak osvojio je 33. mjesto u konkurenciji 174 skijaša na 7 kilometara, slobodnim načinom. U ekipnoj konkurenciji sa samo dva natjecatelja, Ski klub Oroslavje bio je 24. od 89. ekipa, ujedno i najbolje plasirana od svih hrvatskih ekipa.

U pratnji skijašima bili su uz roditelje i treneri Vlado Knezić i Albert Kontak koji je ujedno preuzeo i funkciju servisera.

Nitko naravno nije skrivao svoje zadovoljstvo. Albert Kontak rekao nam je kako je staza bila odlično pripremljena uz odličnu organizaciju. Najviše problema kod pripreme utrke bilo je kod pripreme skija. Dva para skija za Yvonne pripremalo se četiri sata jer je temperatura snijega bila -8°C, a temperatura zraka 6°C, dok je staza napravljena iz kombinacije umjetnog i prirodnog snijega. Tako je bilo vrlo teško pogoditi pravu mažu, ali ovog puta očito su i više nego pogodili pravu formulu.


Trener Vlado Knezić opisao nam je samu utrku.

- Prošli smo cijelu stazu desetak puta i analitičko razradili cijelu utrku. Yvonne je bila tehnički spremna i dominantna od samog starta. Prvo mjesto nije dolazilo u pitanje. Startala je iz drugog reda iza spore Ruskinje. S dobrim sprintom prestigla je sve. To joj je i najbolja odlika. Da je staza bila otvorenija, pobjeda bi sigurno bila i uvjerljivija od deset sekundi kolika je razlika bila na kraju. U odnosu na rezultate dječaka iz svoje kategorije bila bi među prvih pet jer je imala samo pet sekundi zaostatka za pobjednikom. Organizacija je bila odlična jer ipak je to mjesto gdje se održavaju utrke Svjetskog kupa, gdje je bilo Svjetsko prvenstvo. Šteta je što nismo mogli povesti više natjecatelja, a razlog su naravno financije. Mogli smo među prvih deset imati možda i tri natjecatelja - vidno zadovoljan bio je trener Knezić.

Uz to je kroz šalu napomenuo da je najbolja stvar na Topolinu bio bazen u hotelu.
Mala šampionka, Yvonne Mrzljak još uvijek je dječje sramežljiva, pa nam je samo kratko rekla kako je ponosna i zadovoljna što je osvojila prvo mjesto.
Niti Filip Kontak nije bio ništa manje sretan.

Oštra konkurencija

- Prezadovoljan sam svojim nastupom. Konkurencija je bila jaka. Bio mi je to četvrti nastup, pa više nemam tremu. Tu su bili natjecatelji koji imaju svoje servisere, stalno su na snijegu, a mi smo došli s tjedan dana snježnih treninga. U mojoj kategoriji nitko iz Hrvatske nije bio među prvih 50 u prošle tri godine, što potvrđuje dobar rezultat - kazao nam je Filip Kontak.
Spomenimo da su od ostalih hrvatskih natjecatelja medalje osvojili Matej Burić (Budućnost Brod Moravice) za prvo mjesto među starijim cicibanima, Vedran Mihelčić (Reprezentacija Primorsko-goranske županije) za drugo mjesto među mlađim cicibanima i Veronika Jakovac (Gorski kotar Mrkopalj) među starijim cicibankama.

Budući je početkom tjedna napokon počeo i u Hrvatskoj padati snijeg, ovog vikenda očekuje se početak dugo očekivanog Hrvatskog kupa i Prvenstva Hrvatske za skijaše i za biatlonce.

Izvor: Zagorski list