'3 milijarde kuna direktnih investicija u KZŽ govore o tome koliko smo uistinu dali sebe za razvoj našeg dijela Hrvatskog zagorja'

Autor M. Bašak

Žarko Tušek, čelnik zagorskog HDZ-a, nositelj liste u 3. izbornoj jedinici i saborski zastupnik o radu Vlade, projektima za Krapinsko - zagorsku županiju, programu Sigurna Hrvatska s naglaskom na KZŽ i vruća politička tri tjedna pred nama

žarko tušek.JPG

[ZL] Na pressicama uvijek ističete velika ulaganja ove Vlade u Hrvatsko zagorje. Koje bi najveće i najbitnije projekte i investicije izdvojili?

TUŠEK: 3 mlrd. kn direktnih investicija u KZŽ, govore o tome koliko smo uistinu dali sebe za razvoj našeg kraja. Samo neke od kapitalnih investicija ili programa ću spomenuti – elektrifikacija pruge Zaprešić - Zabok 614 mil. kn, Aglomeracija Zabok - Zlatar 598 mil. kn, Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok 30 mil. kn potpore, Poslovno tehnološki inkubator Krapina potpora od 19,9 mil. kn, potpore u gospodarstvu oko 250 mil. kn, potpore u programe i projekte politika zapošljavanja i socijalne politike 250 mil. kn, investicijski ciklus Hrvatskih cesta oko 400 mil. kn u izgradnju i održavanje, ugovoreno 484 mil. kn za mjere poljoprivrede i ruralnog razvoja, a isplaćeno 224 mil. kn, 31 mil. kn za projekte gospodarenja otpadom, 55 mil. kn za energetske obnove naših škola i objekata te stotine ostalih projekata u kulturi, zdravstvu, obitelji, braniteljima itd., da ne nabrajam. Brojke su jedini mjerljiv kriterij uspjeha i neuspjeha. Mislim da nakon četiri godine Vlade A. Plenkovića možemo biti ponosni. Cijela Hrvatska, a konkretno i naša KZŽ, proživljava investicijsku renesansu. Nema općine ili grada bez ozbiljnih investicija vrijednih milijune kuna uz podršku mjera i programa Vlade RH. Sve je to posljedica jake ekonomske politike Vlade, kontinuiranog rasta BDP-a, suficita državnog proračuna, jake zaposlenosti, investicijskog kreditnog rejtinga koji se nije promijenio ni sada u vremenu ogromne financijske i ekonomske krize uzrokovane COVID 19 pandemijom. Kada se tome pridodaju i kapitalne reforme, poput porezne reforme aktualne Vlade, koje su proračunima JLS-a i Županiji u 2019. u odnosu na 2017. povećale prihode za nevjerojatnih 40,74 % financijski to je oko 90,29 mi. kuna više lokalnim proračunima naše županije prošle godine u odnosu na prvu godinu našeg mandata te vrhunsko povlačenje novaca iz fondova EU-a, 94 % iskorištenosti u odnosu na 9 % u vremenu bivše SDP-ove Vlade, što bi bilo nemoguće bez programa Vlade u cijelosti. One su jasna posljedica naših politika.

[ZL] SDP često spominje da je sjednica Vlade u Krapini bila puna lažnih obećanja. Kako to komentirate?

TUŠEK: Žao mi je što je zagorski SDP svoje lokalne i nacionalne kampanje vodio na način da je Zagorke i Zagorce uvjeravao da ne glasaju za HDZ jer će onda stati projekti u Zagorju. Generalno nama Zagorcima fali više sloge i međusobnog uvažavanja te nadstranačkog dogovora oko naših prioriteta. To onda znači da si ne možemo dozvoliti kampanje lažima. Naravno, kada vidim što smo sve kao Vlada napravili, iznimno sam ponosan. Prvo, sve kapitalne dugogodišnje investicije smo nastavili, što također govori o odnosu Vlade prema našem kraju, a u svim segmentima rada Vlade ostvarili smo projekte i brojke koje su u vrijeme prethodnih Vlada, pa i Vlade SDP-a bile doslovno nezamislive. Kruna svega je sjednica Vlade u Krapini za Sv. Nikolu na kojoj smo donijeli odluke koje pokazuju jasan smjer našeg razvoja KZŽ. Odluke teške nekoliko milijardi kuna. Tvrdim vam, te će brojke biti puno veće.

[ZL] Što Zagorci mogu očekivati u iduće četiri godine ako pobjedi HDZ, koje konkretne investicije i kako vidite budućnost Zagorja?

TUŠEK: Naši su rezultati kako za RH tako i za KZŽ mjerljivi, a tako nastavljamo i dalje. Okvir našeg lokalnog plana za KZŽ slijedi odluke Vlade RH sa sjednice u Krapini, naše dosadašnje politike i ono što je najvažnije, za sve smo već sada osigurali financijski okvir. Uz nacionalnu komponentu, okvir su 22 mlrd. eura koje smo kao Vlada osigurali kroz EU fond oporavka #NextGeneration EU, 10 mlrd. eura, te kroz financijsku omotnicu 2021—2027. vrijednu gotovo 12 mlrd. eura. To za nas znači SIGURNA HRVATSKA. Konkretno za KZŽ, nekoliko detalja: idemo s elektrifikacijom pruge do Krapine i SLO granice, revitalizacijom pruge prema istoku naše županije i Varaždinu, nastavljamo s izgradnjom svih ključnih cestovnih pravaca, znači dolazimo do Marija Bistrice, idemo s rekonstrukcijom državne ceste, koju smo mi prekategorizirali, prema Kominu, idemo s rekonstrukcijom D 302 prema stubičkom kraju, D 207 prema Humu na Sutli, D 74 prema Jesenju, ulazimo sa spojnom cestom u Krapinu, izgraditi ćemo sportske dvorane u Petrovskom, Krapinskim Toplicama, Velikom Trgovišću, Stubičkim Toplicama, Oroslavju, Konjščini, izgraditi ćemo olimpijski javni bazen u Krapini za koji već imamo građevinsku dozvolu, najmanje 5 igrališta s umjetnom travom kroz programe Središnjeg državnog ureda za šport u partnerstvu s Hrvatskim nogometnim savezom, temeljem odluke Vlade idemo s revitalizacijom i obnovom zagorskih dvoraca i kurija u okviru čega idemo s mega turističkim i kulturnim projektom Crna Kraljica u Krapini, očekujemo minimalno 1 mlrd. kuna direktnih potpora zagorskim poduzetnicima i jednako toliko našim poljoprivrednicima. Naravno, projekti su živa dinamika, potrebe se otvaraju svakodnevno kao i ideje.

 

[ZL] HDZ je predstavio svoj program 'Sigurna Hrvatska'. Izdvojite nam nekoliko za građane najbitnijih stavki.

TUŠEK: Pet je ključnih naglasaka našeg programa, socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost. Naš je program program kontinuiteta naših dosadašnjih napora i uspjeha, dodatno pojačanih novom financijskom perspektivom Hrvatske u okviru europske političke obitelji. Govorimo sportskim jezikom o drugom poluvremenu posla koji radimo i koji mislimo napraviti. Uložit ćemo 3 milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sustava, otvoriti 100.000 novih radnih mjesta, povećati minimalnu plaću na najmanje 4.250 kuna, povećat ćemo mirovine za najmanje 10 %, povećat ćemo naknadu za socijalno ugroženog pojedinca s 800 kuna na 1.500 kuna, osigurati 130.000 kuna za mjere samozapošljavanja za mlade, osigurat ćemo 50.000 novih stipendija za učenike i studente, povećat ćemo poljoprivrednu proizvodnju za 30 %, na 22 milijarde kuna, itd. Program je dostupan javno i svi ga mogu vidjeti. Naša Vlada je u proteklim godinama djelima dokazala vjerodostojnost naših planova za budućnost. Povećana je prosječna plaća za 1150 kuna, ali i minimalna plaća za 700 kuna, povećane su mirovine, potpore za samozapošljavanje. Ovo što sada nudimo samo je novi iskorak.

[ZL] Najavili ste kampanju bez konflikata i političkih prijepora. Kakva će biti vaša strategija za povjerenje birača?

TUŠEK: Kampanja konflikta, dizanja ideoloških tenzija, neargumentiranog pljuvanja političkih suparnika, kampanja obojana političkim performansima i stvaranjem iz ozbiljnog posla kakav je politika kazališta odgovara onima koji nemaju vizije, znanja ni sadržaja. Iza nas govore brojke. Kada ih sada i sam analiziram nakon ove četiri godine, pomalo mi je žao što ih nismo na još jači način prezentirali javnosti. Žao mi je što javni prostor zauzimaju političari i čelnici, što nacionalno što lokalno, koji rezultata nemaju, ali imaju agresivni pristup javnom prostoru i agresivan politički PR. Mene niste nikada vidjeli da svakodnevno hodam po Zagorju i za sobom navlačim nekoliko kamera i mikrofona, želeći stvarati lažan privid svojega rada, a rezultati i brojke demantiraju u svakoj statistici. U posljednje vrijeme, kada evaluiram svoj rad, sve projekte u koje sam osobno uključen, kada evaluiram rad svojih suradnika i svoje Vlade, naravno da moramo komunicirati konkretne brojke i projekte. Bilo bi suludo da to ne činimo. Ali siguran sam da ljudi to vide. Ne treba naše Zagorke i Zagorce podcjenjivati.

[ZL] Hoće li ova nova afera s Josipom Rimac biti uteg HDZ-u na ovim izborima?

TUŠEK: HDZ je u tom smislu bio i više nego jasan. Kao i naš predsjednik Andrej Plenković. Obzirom na medijske napise i tijek istražnih radnji, spomenuta osoba, pa i neke druge, već su sankcionirane, smijenjene sa svojih radnih mjesta i isključene iz HDZ-a. Neka institucije koje su neovisne budu takve i neka rade svoj posao. Neki dan sam čitao intervju predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je na temu fizičkog nasilja i zlostavljanja do kojeg je došlo u vrhu SDP-a, a indicije su da to traje već duže vrijeme, jasno rekao da kolektivne odgovornosti nema i da je nikada ne može biti. Slažem se s time, samo neka se tako tretiraju i svi ostali slučajevi u javnom i političkom prostoru. Zločin, kazneno djelo ima svoj OIB, a to je ime i prezime počinitelja. Ali ja sam siguran da sve ono što su Andrej Plenković i naša Vlada napravili za Hrvatsku i za KZŽ u proteklom mandatu, ne može zasjeniti nikakav grijeh pojedinca, ma kako ga nekorektno i huškački komercijaliziraju naši politički protivnici, u nedostatku svog sadržaja i programa.

[ZL] Vaš šef stranke rekao je kako ćete nakon izbora naći partnere kako bi došli do većine od 76 mandata. Tko su vaši prihvatljivi partneri?

TUŠEK: Partneri su svi oni na političkoj sceni, naravno SDP je tu isključen i tu smo potpuno jasni, koji su spremni prihvatiti program s kojim HDZ izlazi na izbore, naš dosadašnji rad, našu viziju Hrvatske u budućnosti, ali i temeljne postavke naših domoljubnih, narodnjačkih i demokršćanskih svjetonazora i vrijednosti. HDZ na ove izbore izlazi samostalno, ne stvaramo nikakve kobasica koalicije iza kojih bismo prikrivali svoju stvarnu snagu i HDZ će sigurno biti politička snaga broj jedan u sazivu novog Sabora. Uopće ne sumnjam da će to prepoznati i ostali akteri našeg parlamentarnog života i da ćemo složiti parlamentarnu većinu te nastaviti voditi RH.

[ZL] Jeste li očekivali da ćete biti nositelj liste u 3. izbornoj jedinici?

TUŠEK: Nisam o tome uopće na takav način razmišljao. Predugo sam u politici da bih cijeli taj proces gledao kroz prizmu osobnih očekivanja. Imao sam priliku biti nositelj liste tadašnje Domovinske koalicije 2015., sa samo 34 godine, pa liste HDZ-a 2016, i sada sam ponovno dobio to povjerenje, na neki način čast i priznanje. Gledajući unatrag, samo smo četvero nositelja koji smo to bili prije 4 godine, predsjednik Plenković, Zdravko Marić, Oleg Butković i ja. Na tome zahvaljujem predsjedniku Vlade i HDZ-a Andreju Plenkoviću koji je gotovo na dvomjesečnoj bazi u svom mandatu bio u našem kraju i našoj županiji. HDZ KZŽ jaka je i stabilna politička organizacija, Hrvatsko zagorje Tuđmanova je rodna gruda i drago mi je da se valoriziraju rezultati mene i mojih suradnika, ali i simbolika Hrvatskog zagorja. Ja sam realan čovjek i svjestan sam da u percepciji medija prednost dobivaju moji kolege koji su često u nacionalnim medijima, a to se najčešće veže uz pozicije u Vladi ili vodstvu Sabora. Tako da je s te pozicije možda to za nekoga bilo i određeno malo iznenađenje, ali za mene osobno ne. No u politici pobjedu čini isključivo tim, a tim u 3. izbornoj jedinici smo kolege i prijatelji ministar Darko Horvat, kolega Anđelko Stričak te svi kandidati na listama, ali i svi naši ostali dužnosnici. Politika je timski sport i bez tima i zajedništva nema uspjeha.

[ZL] Kakvu borbu očekujete u 3. izbornoj jedinici i na koliko mandata računate?

TUŠEK: Očekujem borbu argumentima i činjenicama. Ja i moji kolege isticati ćemo naša postignuća, a ostali kolege neka ističu svoja, što su to oni i njihove stranke u proteklih nekoliko godina učinili za Hrvatsko zagorje, Varaždin i Međimurje. Naravno, očekujem i u jednom dijelu sučeljavanje naših nacionalnih programa. Ali prvo, idemo se okrenuti uspjesima na domaćem terenu, to zasigurno naše stanovnike najviše zanima. Ima tu i kandidata koji s politikom i javnim radom nemaju nikakve veze niti su ikada sudjelovali u ijednom ozbiljnom projektu u našem kraju. Očekujem da i oni nešto konkretno ponude i da se za početak barem upoznaju s onime što radimo i što su naši planovi za budućnost. Ideološke teme ne očekujem, makar nemam problema ni o njima razgovarati. Za razliku od nekih, ja nisam svjetonazorska posvuduša i populist. Moje svjetonazorsko zaleđe i stavove svi znaju, ali to me nikada nije ograničavalo u razgovorima s ljudima drugačijih promišljanja, u sučeljavanju s njima u debatama te mogućnosti da svi zajedno bez podjela radimo za Hrvatsko zagorje i cijelu SZH. Baš naprotiv.

[ZL] Pandemija COVID-a 19 prestrašila je ljude zdravstveno, ali i cijeli gospodarski sektor.Neki govore da će se posljedice tek osjetiti. Imamo li razloga za optimizam?

TUŠEK: Zbog izvrsne i državničke politike Vlade RH, Kriznog stožera kao tijela Vlade, cijelog zdravstvenog sustava, svih dobrovoljnih volontera u sustavu civilne zaštite, zbog odgovornosti naših sugrađana, Hrvatska je globalnu zdravstvenu krizu bez presedana u zadnjih 100-tinjak godina za sada riješila ponajbolje u EU i svijetu. Paralelno s rješavanjem zdravstvene krize, svjesni moguće ekonomske havarije koja slijedi, brzo su osmišljene mjere od kojih je zasigurno najaktualnija potpora za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4000 kn. Samo putem te mjere intervenirali smo sa 100 mil. kn na područje KZŽ, a ukupno na područje KZŽ, VŽ i MŽ gotovo 400 mil. kn. Na razini RH za sada je isplaćeno oko 3,7 milijardi kn. Ta mjera ne bi bilo moguća da aktualna Vlada nije imala takve ekonomske rezultate, višegodišnji suficit proračuna, jak kreditni rejting i kontinuirani rast BDP-a. Bez te mjere stotine tisuća ljudi bi ostalo bez posla i imali bismo društvenu krizu neslućenih razmjera. Treba naglasiti da se za tu mjeru RH nije zadužila nego smo preraspodjelama i rebalansom proračuna stvorili uvjete kako pomoći gospodarstvu, svim malim obrtnicima i poduzetnicima, pogotovo onima koji nisu mogli raditi i zadržati ljude u radnom odnosu. Na razini RH, oko 550 tisuća ljudi zbog toga je ostalo raditi. Koliko smo uspješni i financijski jaki, govori i činjenica da nam je u krizi zadržan kreditni rejting, upravo zbog ovakvih poteza. Vidim da se turističko tržište polako opravlja, osigurana su sredstva na razini EU-a za oporavak, nas pripada ogromnih 10 milijardi eura, ponajviše u EU, ako se usporedi BDP, broj stanovnika. To govori također o našem političkom utjecaju u EU i o tome da u potpunosti znamo kuda plovi naš brod i što moramo činiti u vremenu pred nama, kao stranka koja će biti temelj nove parlamentarne većine. Zato sam optimističan.

[ZL] Na sjeveru Hrvatske najmanje su plaće. SDP kaže da će ih dignuti na 4.000, vi na 4.250 kuna. Je li to nadmetanje?

TUŠEK: Za SDP, obzirom da su u mandatu njihove Vlade plaće u javnom sektoru padale, obzirom da su padali proračuni JLS-a, u KZŽ je bilo jedinica lokale samouprave koje nisu niti kune dobila iz državne blagajne u 4 godine, obzirom da su imali devastirajuće ekonomske pokazatelje zaposlenosti, nezaposlenosti, pada BDP-a, pada kreditnog rejtinga i cijele ekonomije, svaku brojku smatram isključivo nabacivanjem bez pokrića. Za nas, HDZ i našu Vladu, obzirom na rezultate koje imamo i o kojima sam govorio, obzirom na činjenicu da je minimalna plaća u našem mandatu rasla za 754 kn s 2496 na 3259, a prosječna za 1150, s 5600 na 6700 kn, obzirom da smo otvorili novih 120 tisuća radnih mjesta, naše brojke smatram u potpunosti realnim.

NAjčitanije