Afrički svećenik pobudio veliko zanimanje vjernika

Autor D.Vincek

U pregradskoj župnoj crkvi o Božjim zapovijedima govorio vlč. Odilon iz Benina

africki_svecenik_pobudio_veliko_zanimanje_pregracana.JPG

U prepunoj pregradskoj župnoj crkvi na drugoj katehezi o  Božjim zapovijedima govorio je vlč. Odilon Gbènoukpo  Singbo (33), kapelan Župe sv. Marka Križevčanina iz Zagreba.

Vjernici i pregradski svećenici – župnik Drnetić, kapelan Kralj i umirovljeni vlč. Belavić s časnom Bernardicom – s nestrpljenjem su čekali gosta koji je po gustom snijegu došao iz Zagreba. S radoznalošću, zato što je vlč. Odilon crnac koji je prije osam godina došao iz afričkoga Benina u Hrvatsku, čekali su ga i vjernici.

Blagopokojni biskup Marko Culej pomogao je da vlč. Odilon u Zagrebu završi Katolički bogoslovni fakultet. Diplomirao je 2008., a 15. kolovoza 2009. zaređen je za svećenika u svojoj matičnoj biskupiji u Porto-Novu u Beninu. Pregradski svećenici znaju ga sa studija.

– Bilo nas je sedmero djece i u obitelji je bilo veliko siromaštvo. Ja sam bio prvi koji je krenuo u školu. Kao đakon bio sam u Župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, a poslije tri godine vikar u Župi bl. Alojzija Stepinca za Bestovje, Novake, Rakitje i  Kerestinec – ispričao nam je na perfektnom hrvatskom vlč. Odilon koji je, došavši u pregradsku crkvu, prije predavanja odvojio nekoliko minuta samo za Zagorski list.

Velečasni je vrlo slikovito govorio krizmanicima, prvopričesnicima i njihovim roditeljima o trećoj i četvrtoj Božjoj zapovijedi – o tome kako valja dolaziti  na nedjeljnu misu te poštovati oca i majku. Na pitanje kako vjernici reagiraju kada vide crnca za oltarom, vlč. Odilon kazao je kako to kod naših vjernika izaziva malu znatiželju, ali i veću motivaciju za sudjelovanjem u misnom slavlju, što je za njega, kaže, "prednost jer Katolička crkva je zajednica različitih ljudi koje čini jedinstvo u Isusu Kristu."