Aglomeracija i dalje izaziva nezadovoljstvo građana, ali i lokalnih čelnika: 'Sufinanciranje ne dolazi u obzir! Neka vrate naše ceste u prvobitno stanje!'

Autor jk
aglomeracija.jpg

U prošlom smo se broju dotakli teme radova na projektu Aglomeracije, točnije nezadovoljstva mještana zbog toga što na nekim dionicama po Zagorju ceste i dalje stoje raskopane. Dok su mještani Tugonice čak bili i organizirali prosvjed, koji nažalost nije bio urodio nekim plodom, fotografije rupa i oštećenja na cestama svako malo osvanu po društvenim mrežama, gdje se mnogi žale na nezgode koje doživljavaju prilikom vožnje po tim dionicama, prašine koja se već i dvije godine diže uz dvorišta i kuće, štetu na automobilima.

 

Gradilišta otvorena

Iz Zagorskog vodovoda dali su naslutiti kako bi tome svemu ipak uskoro trebao doći kraj. U odgovorima na naš upit rekli su kako je većina gradilišta otvorena i trenutno se izvode asfaltiranja u Velikom Trgovišću, a potom će se nastaviti na području Svetog Križa Začretja te u Mariji Bistrici, a u ostalim se općinama rade pripreme za asfaltiranje. Istaknuli su da je rok za završetak cijeloga projekta 2024. godina. Obzirom na informacije kako Zagorski vodovod za dovršetak ovih radova traži sufinanciranja od strane jedinica lokalne samouprave, što nije bilo u projektu, upitali smo ih i da li općine i gradovi financijski sudjeluju i u kojoj mjeri, a kratko su nam samo odgovorili kako su o toj temi u tijeku pregovori. Načelnik Marije Bistrice Josip Milički kaže kako je tim nastojanjima Zagorskog vodovoda, da Općina izdvoji dio financijskih sredstava, izuzetno nezadovoljan, baš kao i tijekom cijeloga projekta. – Žao mi je da iz jednog vrhunskog, super projekta, proizlaze ovakvi problemi. Aglomeracija je na našem području ostavila veliki nered, ceste su raskopane već dvije godine, najviše u naselju Tugonica. Čak i ovo što je asfaltirano, po glavnoj cesti u Tugonici. Stoga razumijem mještane i njihovo nezadovoljstvo, jer ni ja ovakvu neodgovornost u ovih deset godina nisam vidio – kaže Milički, dodavši kako je Općina cijelo vrijeme slala mailove, apelirala na problematiku, no nije bilo sluha.

 

Sufinanciranje općina i gradova
Na pitanje o tome jesu li tražili da Općina sudjeluje financijski u ovim završnim radovima te hoće li postići takav dogovor, načelnik kaže kako nema šanse za to. – Oni traže da se Općina uključi financijski na našim nerazvrstanim cestama. Primjerice, cesta je široka dva i pol metra, rov je metar i pol i sa svake strane ostale po pola metra asfalta. Oni tvrde da nakon što presvuku to asfaltom neće biti dovoljno stabilno te da bi mi trebalo sudjelovati financijski u asfaltiranju tih pola metara sa svake strane. Mi smo to decidirano odbili! Dali smo im na korištenje naše nerazvrstane ceste i neka ih vrate u prvobitno stanje! To nisu mali iznosi, a tu su i bankine, koje nisu u troškovniku i ostat će nama za rješavati. Prema gruboj analizi, Općina Marija Bistrica trebala bi sudjelovati s oko 5 milijuna kuna. Otkud nama taj novac? Ne dolazi u obzir! – kaže Milički, dodavši kako su ceste, zbog toga što su dugo bile raskopane i nedovršene, oštećene sada i od kiše, zime i vode. – Upozoravali smo i da nek ne ulaze na nerazvrstane ceste s teškom mehanizacijom, nažalost i to ih je dodatno uništilo. Tako da Općina neće financijski sudjelovati u tome, na kraju, to niti nije bilo u planu po projektu – zaključio je Milički.

 

Proširenje cesta

Jedan dio cesta nakon izvođenja radova u sklopu Aglomeracije ostao je za završiti i u Gornjoj Stubici. Načelnik Jasmin Krizmanić kaže kako će se asfaltiranja tih dionica izvesti uskoro, plan je bio da se s time krene odmah nakon završetka radova na cestama koje su se obnavljale u sklopu obnove iz Fonda solidarnosti. Općina Gornja Stubica financijski će sudjelovati u završnim radovima na uređenju cesta nakon Aglomeracije. – Radi se o proširenju nerazvrstanih cesta, pa se tako uređenjem i asfaltiranjem ceste ne bi samo vratile u prvobitno stanje nego bi se i proširile i napravilo bi se zacjevljenje, a to nije u projektu Aglomeracije, stoga im nije prihvatljiv trošak, a Općina Gornja Stubica tu će sudjelovati sa svojim sredstvima kako bismo, u konačnici dobili puno šire i kvalitetnije ceste – pojasnio je Krizmanić.