ALARMANTNO: Pola stanovnika Hrvatske ostat će bez obiteljskog liječnika!?

04 liječnik.jpg

Zbog manjka obiteljskih liječnika Hrvatska je u vrlo teškoj situaciji, a pacijenti bi mogli ostati bez potrebne skrbi.

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, bila je danas gošća N1 Studija uživo gdje je govorila upravo o tom problemu – manjku liječnika obiteljske medicine.

“Svaki put kažemo da smo došli do kritične točke, ali smo ovaj puta pred propasti. Od 2186 liječnika koji trenutno rade u ordinacijama, a moramo napomenuti da 111 ordinacija nema liječnika, više od 800 je starije od 60 godina, a 280 je starije od 65 godina.

U roku od najkasnije pet godina polovica stanovnika u Hrvatskoj ostat će bez obiteljskog liječnika“, upozorila je Nataša Ban Toskić, pa bismo uskoro mogli dobiti liste čekanja u obiteljskoj medicini.

“Priljev mladih liječnika, pogotovo onih koji žele trajno ostati u obiteljskoj medicini, a ne ostati samo dok ne naiđe nešto bolje, nije vrijedan spomena i minimalan je. Specijalizacije se ne raspisuju, organizacijski problemi gomilaju, pogotovo administrativno opterećenje.

U ovom trenutku je najkritičnija kriza financiranja. HZZO-u više ne može vjerovati da zbog nesposobnosti ili nesnalaženja ne ulaže u obiteljsku medicinu, već nam se čini da tu ima neke namjere. Državni osiguravatelj ne želi financirati obiteljsku medicinu”, kaže Ban Toskić.

U sustavu obiteljske medicine u Hrvatskoj trenutno nedostaje 270 doktora, podaci su Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Cijeli razgovor s Natašom Ban Toskić možete vidjeti OVDJE.