Ani ukrali Golf 7. Osiguravatelj joj ne želi isplatiti kasko zbog bizarnog razloga

golf auto.jpg

Na sudu u Zlataru našao se pomalo nevjerojatan slučaj, u kojem je stranka tužila poznatu hrvatsku osiguravajuću kuću.

Naime, Ani je lani u svibnju u Zagrebu s parkirališta ispred zgrade u kojoj živi ukraden bijeli Golf “sedmica”. Utjeha joj je bila što ima kasko osiguranje i što će dobiti odštetu. No, uslijedio je “hladan tuš”: osiguravatelj ne želi platiti štetu jer im nije dala originalne ključeve i prometnu dozvolu. Žena je na sudu rekla da je predala ključeve osiguravatelju, ali ne i prometnu nije jer ju je izgubila nekoliko dana nakon krađe vozila, piše Kodeks portal.

“Tužiteljica je bila upoznata s činjenicom da je u ovakvoj situaciji iz osigurateljevog pokrića isključena šteta nastala krađom vozila, budući da se u samoj polici navodi koje je rizik moguće dodatno „otkupiti“ plaćanjem doplatka premiji osiguranja, ali je njen izbor bio ne ugovoriti otkup isključenja za slučaj krađe – bez ključeva i prometne dozvole”, pojasnio je odvjetnik tuženog osiguravajućeg društva tvrdeći da ovaj rizik oni ne pokrivaju. Sud je stao na stranu nesretne Ane i povjerovao joj da joj prometna nije bila u autu kad je ukraden već da ju je izgubila naknadno, što je i prijavila policiji. Sud u Zlataru donio je nepravomoćnu presudu po kojoj joj osiguravajuće društvo mora isplatiti štetu 9,821, 48 eura, uvećano za kamate plus 1,139,66 eura sudskih troškova.

Kodeks portal nazvao je jednu zastupnicu iz drugog osiguravajućeg društva koja nas je upozorila: “Nećemo priznati štetu ako ostavite prometnu dozvolu u automobilu koji vam je ukraden”. Kako je nepraktično stalno nositi prometnu sa sobom, pogotovo ako automobil vozi više ljudi, pitali smo možemo li napraviti (ovjerenu) kopiju prometna, pa jednu od preslika ostaviti u automobilu: “To vam moram provjeriti”, odgovorila je.