ANKETA: Pitali smo Zagorce hoće li ‘odriješiti kesu’ ili ove blagdane proslaviti skromnije

Autor rj/sp
FotoJet (11).jpg

Prosinac je mjesec u kojem se tradicionalno više troši. Pokloni, slavlja, božićni nakit i drvca, bogatiji blagdanski stol… Puno je troškova, a život sve teži i skuplji. Stoga smo pitali sugrađane hoće li dobiti božićnice, koliko će im one značiti te hoće li ove blagdane puno potrošiti ili ih proslaviti skromnije, zbog visokih cijena.

Vlatka Kenjereš, Tuheljske Toplice

Puno ću potrošiti ovih blagdana. Imam sedmero unučadi, četvero djece, snaha, zetovi, svima neki poklončić. Samo još bradu moram pustiti… Imamo božićni bor, plastični, veliki, lijepi, tu nemam dodatnih troškova. Što se tiče blagdanskog stola, svi dođu k meni, pa moram i tu potrošiti. Sve je skuplje, ne znam kako ćemo to ‘shendlati’, ali jednom u godini je Božić i Nova godina, možemo malo riskirati novca i malo se opustiti.

Zvonko Serdar, Hum na Sutli
Dobit ću božićnicu, svake godine dobivam. To će puno značiti, jer je takvo vrijeme, skupo za život. Nemam neke velike planove, bit će umjereno, niti skromno, niti ću se razbacivati. Imam puno familije, puno poklona za kupiti. Sve je puno skuplje nego prijašnjih godina, definitivno, ali se običaja ne odričemo, dok možemo malo proslaviti. Kada nećemo moći, budemo se prilagodili.

Dražen Čandrlić, Zabok
Dobit ću božićnicu, nadam se. Bit će dodatnih troškova zbog blagdana. Nemam neke velike planove, ali istopit će se novci. Pokloni baš nisu presduni, ali troškovi su života veći općenito, pa onda i ovi blagdanski. Božićnica neće pokriti te troškove, ali dobro će doći.

Danijel Šandor, Pavlovec Zabočki
Ja sam u mirovini, tako da ništa baš od božićnice. Kod mene će se minimalno potrošiti za blagdane, uopće ne razmišljam o tome. Niti što se trpeze tiče, meni je to svaki dan isto, niti mogu nešto ekstra. Bor imam, umjetni, i to mi je ok. Imam šest unuka, dobit će svaki neki poklon, ali ništa raskošno. Malo ljudi pretjeruju oko tih stvari, ali svatko ima svoj sistem života.

Josip Bunčec, Prosenik Gubaševski
Neću dobiti božićnicu, ali imam čak 3400 kuna penziju. Kaj da vam velim, prešel akumulator na autu, pa ovi troškovi, oni troškovi. Blagdani budu skromni, ne bude nikakvih luksuza, to si ne možemo priuštiti, ali nećemo biti gladni. U svakom slučaju, obilježit ćemo blagdane.

Daliborka Lež, Oroslavje
Dobit ću božićnicu ove godine. Kako ovaj mjesec ima više troškova, značit će mi to dosta. Sve je puno skuplje nego prošlih godina. Da mi je sada ova plaća koju imam, a one cijene unazad 5 godina, bilo bi super. Ovo sad je previše, pa, iako se ne bude gledalo baš na svaku sitnicu, ne budu se baš kupovale neke nepotrebne stvari. Ipak si za svaki Božić ipak čovjek malo više kupi, ali ne bude to više kako je nekada bilo.