ANKETA Zagorci o blagdanima drugačijim nego što smo navikli

Autor sp

Pitali smo naše sugrađane hoće li im Božić i Nova godina u ovim okolnostima pasti teško i hoće li njihova blagdanska košarica biti skromnija

božić korona

 Božić – pokloni, bogata i okićen blagdanski stol za kojim je cijela obitelj, veselje, lijepe želje, zajednički odlazak na polnoćku u prepune crkve, čestitanja i druženja prijatelja i rodbine koji se dugo nisu vidjeli. Nova godina – pripreme, fešte, izlasci, dočeci na otvorenom, koncerti, vatrometi, ples, pjesma, ispunjeni gradski trgovi, zagrljaji, poljupci i lijepe želje. Svega toga ove godine neće biti, osim, naravno, dobrih želja, telefonskih poziva, poruka, i skromnijih, bar što se brojčanog stanja osoba tiče, druženja u krugu obitelji. Pada li im to teško i hoće li ove godine s obzirom na situaciju njihova blagdanska košarica biti skromnija, pitali smo naše sugrađane u mini – anketi.

 

Rože Babić, Oroslavje:

Blagdane ću obilježiti doma, u krugu obitelji, ništa ekstra. Ja sam obiteljski čovjek, ne mogu reći da mi teško pada što nema nekih većih okupljanja, već godinama u užem krugu obitelji proslavljam blagdane, ali da, malo je problem, jer bi čovjek možda u sve to rado uključio i prijatelje, a ovaj puta se ne može. Nije lako. Kod mene je blagdanska košarica uvijek ista, dosta potrošimo, peteročlana smo obitelj, što se toga tiče, u našem slučaju neće biti drugačije.

 

 

Srećko Brezak, Pregrada:

Blagdane ću vjerojatno obilježiti doma, u koroni. Nadam se da neću oboljeti, ali moramo ‘koronski’, samo u krugu obitelji, ne bude nikakvih posjeta, druženja, prijatelja. Teško mi to pada. Toliko godina si u društvu, i onda odjednom ništa, žao mi je što je do toga došlo, bolje uopće ne razmišljati o tome, jer na žalost može biti još gore. Što se troškova tiče, na blagdansku kupnju već sam do sada potrošio 500 kuna, a možda bude još i više. Mora se ipak nekako obilježiti i održati tradiciju.

 

 

Marijana Županić, Kumrovec i Elizabeta Benc, Pregrada

Božić i Novu godinu proslavit ćemo doma ove godine, dosta je to sve drugačije, teško nam pada. Radimo u ugostiteljstvu, sada ne možemo ni raditi, samo smo doma. Ne veselim se ovakvoj proslavi. Puno manje ćemo ove godine potrošiti, jer otkud? Nema se, niti ne radimo. No, neće nam ništa faliti.

 

 

Vlasta Kovačićek, Zabok:

Pošto živim sama, očekujem da će mi doći sin, snaha i unuka na ručak, nas četvero i to je to. Normalni, pristojni blagdanski ručak. Bit će nešto drugačije nego prijašnjih godina, depresivnije, no ne pada mi to jako teško. Mislim da je mlađima puno teže. Ove godine, što se blagdanske košarice tiče, neće biti razlike. Meni je svaki Božić skroman, pa će i ove godine biti tako.

 

 

Ivan Vrlec, Belec:

Mirni će biti ovi blagdani, u krugu obitelji. Ne pada mi to teško, bar ne za sada. Prijašnjih godina imali smo uvijek veća okupljanja i fešte, no nije problem, tako mora biti. Ovih blagdana potrošit ćemo uobičajeno, već smo većinu toga nabavili, još samo ponešto.

 

 

Nenad Grabušić, Oroslavje:

Bit će drugačije, ali bar napokon u krugu obitelji. Svi bi za blagdane uvijek nekud išli, samo da ne budu svi skupa doma, ova pandemija nas je malo spustila na zemlju, pa bumo svi skupa doma i ne bude nam ništa falilo, spavali budemo koliko budemo htjeli, s unucima budemo, malo budem zafrkaval svoju dragu, mislim da bude možda napokon točno onako kako bi trebalo biti. Potrošit će se možda i više. Mi jednako svaku godinu. No mislim da će ljudi na jad kupovati svakojake stvari i bedastoće da nadoknade to što ne budu mogli ići van i feštati.

NAjčitanije