Apatija u krim-miljeu

Autor

Prošli tjedan je bio u znaku obilježavanja blagdana Svetog Mihovila i Dana policije. Tim povodom Policijska uprava krapi

policije - Načelnik Željko Cujzek.jpg

Prošli tjedan je bio u znaku obilježavanja blagdana Svetog Mihovila i Dana policije. Tim povodom Policijska uprava krapinsko-zagorska priredila je niz aktivnosti, sa središnjom proslavom, 29. rujna u Tuheljskim Toplicama.

Bila je to prigoda za razgovor sa Željkom Cujzekom, načelnikom Policijske uprave krapinsko-zagorske.

- Naš praznik je prigoda da se zajedno prisjetimo uloge policije u stvaranju neovisne države hrvatske i svih poginulih policijskih službenika koji su u ostvarenju tog sna utkali svoje živote. Njihova žrtva ne smije biti zaboravljena i na nama je da očuvamo tu uspomenu. To je ujedno i velika obveza za sve nas kako bi i u buduće bili spremni odgovoriti na sve izazove koji stoje pred nama.

Prisjećam se i tragično preminulog kolege iz naših «Kobri» - Maria Kusanića koji je poginuo izvršavajući službene zadaće na našem području u Velikoj Veterničkoj, što dokazuje koliko je naš posao težak i odgovoran i koliko smo kao policijski službenici izloženi svakodnevnom riziku obavljajući svoje zadaće, pomažući građanima i suprotstavljajući se kriminalu - istakao je čelni čovjek zagorske policije.

Kako ocjenjujete sigurnost građana u našoj županiji u ovoj godini?

Cujzek:
Svakako moram napomenuti da statistički pokazatelji ne mogu utjecati na subjektivni osjećaj sigurnosti svakog pojedinog građanina naše županije niti mogu u cijelosti govoriti o uspješnosti rada naše Policijske uprave, ali temeljem objektivno i realno prikazanih statističkih pokazatelja sigurnost naših građana je na visokom nivou, a sigurnost je zajednički cilj svih nas za čije ispunjenje je potrebno angažirati sve potencijale društvene zajednice.

Dakle..?

Cujzek: U prilog takvoj ocjeni sigurnosne situacije govore podaci o ukupnom smanjenju kaznenih djela u prvih osam mjeseci za gotovo 12 posto s postotkom razjašnjenih kaznenih djela većim od 80 posto. Važno je tome nadodati da je broj razbojništava u padu za 71,5 posto, teških krađa za 40 posto te krađa za 25 posto.

Kakva je situacija u prometu?

Cujzek:
Vezano uz promet evidentirano je smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 5 posto, a što je najvažnije, ove godine bilježimo smanjenje smrtno stradalih osoba za 15 posto te ukupno nastradalih osoba za 12 posto. Što se tiče javnog reda i mira nije bilo značajnijih prekršaja niti narušavanja u većem obimu.

Što je uticalo na poboljšanje sigurnosne situacije u našoj županiji?

Cujzek:
Takvi rezultati plod su cjelokupnog rada naše PU temeljenog na proaktivnom i preventivnom djelovanju policije na sprečavanju kažnjivih ponašanja te ciljanom i usmjerenom represijom spram onih koji krše zakonske propise. Takvo funkcioniranje policije razumijeva prisutnost policijskog službenika na mjestima i u vrijeme gdje je to potrebno, koji djeluje preventivno prema potencijalnim delikventima i daje osjećaj sigurnosti građanima. Uspješnosti je pridonijela i kvalitetna suradnja s drugim državnim tijelima, Ravnateljstvom policije i Policijskim upravama, Županijom, Gradovima i Općinama, također i s Policijskim upravama susjedne Republike Slovenije, Krško, Maribor i Celje, a nadamo se da ćemo tu suradnju i unaprijediti. Nije nam cilj zadržati se na navedenim rezultatima nego ih i poboljšati jer prostora za napredak ipak ima iako ti pomaci kada dosegnete neku optimalnu razinu opće društvene prihvatljivosti sigurnosne situacije nisu jako veliki.

Takova vrlo uspješna suradnja vjerojatno se očituje se i u tome da je u našoj županiji osnovano prvo Županijsko vijeće za prevenciju u lokalnoj zajednici kao i u cijeloj RH?

Cujzek:
Tako je. Vijeće će i ubuduće raditi na sprječavanju svih oblika ovisnosti, borit će se protiv svih oblika nasilja, radit će na povećanju sigurnosti u prometu, sprječavanju kaznenih djela i prekršaja te će se isto tako truditi da poboljša opće stanje sigurnosti. Vijeće je podržalo i prijedlog nabave prijenosnog uređaja za detekciju droge u kojem bi, uz Županiju, trebali sudjelovati svi Gradovi i Općine. Za iduću godinu planiraju se prikupiti sredstva za opremanje mobilnog video-nadzornog sustava koji bi se koristio u suzbijanju kriminaliteta kao nastavak projekta Mobilnog centra za prevenciju koji je u funkciji od lipnja ove godine.

Kako funkcionira taj centar?

Cujzek:
Ponosno podsjećam da je i Mobilni centar jedinstveni projekt u RH, a služi za provođenje preventivnih programa i jednostavniji je način komunikacije s građanima, koji u njemu mogu provjeriti stanje alkoholiziranosti bez sankcija, stanje negativnih bodova po prometnim prekršajima, dobiti upute o izdavanju osobne iskaznice, vozačke dozvole i drugih dokumenata, informirati se o štetnostima droge i drugih ovisnosti, informirati se o posljedicama prometnih nesreća, dobiti savjete o potrebnoj zaštiti djece i nemoćnih, potrebi suzbijanja nasilja, o načinu suzbijanja krađa, provala i razbojstava, o načinu zaštite vlastite imovine i drugim oblicima samozaštitnog ponašanja. Mobilni centar je već obišao cijelu županiju, a pojavljivat će se na svim važnijim i većim okupljanjima građana u našoj županiji.

U srpnju ove godine službeno je otvorena i web stranica PU krapinsko-zagorske.

Cujzek:
Budući da je internet medij koji se svakim danom sve više koristi, web stranica je prepoznata kao plodno tlo za proaktivno predstavljanje policijskih zadaća, objavljivanje za javnost bitnih i objavljivih informacija, a samim time i za demistifikaciju policijskih poslova i sustava. Upravo su to i bili glavni ciljevi izrade web stranice - pružati stanovnicima naše županije aktualne policijske vijesti i ostale bitne informacije specifične za naše područje – rekao je i na kraju našeg razgovora zahvalio se svima i pozvao na još bolju suradnju i uključivanje u ostvarivanje i provođenje preventivnih programa.

Razgovarao: Ivo Šućur

NAjčitanije