Bagola upoznao Mesića sa zagorskim problemima

Autor

Na razgovoru hrvatskog i slovenskog predsjednika, Stjepana Mesića i Janeza Drnovšeka, s načelnicima i županima hrvatskih

mesic_hum_200.jpg

Na razgovoru hrvatskog i slovenskog predsjednika, Stjepana Mesića i Janeza Drnovšeka, s načelnicima i županima hrvatskih i slovenskih pograničnih općina, Božidar Brezinščak Bagola, načelnik općine Hum na Sutli, obratio se zamolbom u ime 840 umirovljenika u općinama s hrvatske strane da se što prije ratificira Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Ugovor je na snazi od siječnja ove godine, a zbog kojeg su hrvatski umirovljenici koji primaju slovensku mirovinu svakog mjeseca uskraćeni u prosjeku za tisuću kuna. Humski načelnik izrazio je također želju da se na razini država donese zajednička odluka o revitalizaciji i revalorizaciji Sutlanskog jezera, te želju da se u dogovoru Slovenskih i Hrvatskih željeznica ponovno za prometovanje osposobi pruga Krapina-Lupinjak-Rogaška Slatina.

Na kraju svog obraćanja spomenuo je kako su sredinom 14. stoljeća hrvatski ban Petar Gisingovac i grof Fridrih Celjski postigli dogovor i obvezali se da će „svaki možebitni nasporazum između Hrvata i Slovenaca izravnati na rijeci Sutli“.

Takav dogovor i obvezu poželio je dvojici predsjednika te svakome poklonio po jedan primjerak svoje najnovije knjige „Sutla kao sudbina“ čiju naslovnicu krase portreti velikana Franceta Prešerna i Ljudevita Gaja.

NAjčitanije