Beljak: HSS će biti protiv ukidanja općina

Autor mb

Hoće li novac iz Programa ruralnog razvoja biti dostatan za opstanak ruralnog prostora te hoće li najavljena reforma lokalne samouprave dovesti do veće učinkovitosti naših općina, samo su neka od pitanja o kojima se je razgovaralo konferenciji

  Konferencija-Jezerčica-4.jpg

Predsjednik HSS-a i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak gostujući na konferenciji čija je tema bila' Uuloga općina' u opstanku ruralnog prostora Hrvatske, a koju je za načelnike i načelnice iz svih dijelova Hrvatske 1. i 2. travnja organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS/EPP) u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici govorio je o lokalnim izborima kao šansi za uspjeh naglasivši da će HSS biti protiv ukidanja općina te da će izaći s prijedlozima kako otkloniti prepreke s kojima se općine i gradovi susreću u njihovom funkcioniranju.

Na upit može li HSS biti „treći put“, odgovorio je da je HSS „prvi put“ i da će to uskoro svima biti vidljivo.

-Republika Hrvatska broji ukupno 428 općina koje predstavljaju njen osnovni ustrojstveni oblik te najčešće pokrivaju ruralne dijelove. Iako se općine razlikuju jedna od druge, susreću se uglavnom s istim problemima -  kako zadržati stanovništvo na ruralnom prostoru, posebice mlade, kako im osigurati zaposlenost i pristojna primanja, te kako privući ulaganja potrebna za izgradnju socijalne, komunalne i društvene infrastrukture. - rekla je Petir.

-Povratak i ostanak mladih u ruralnim područjima, povećanje kvalitete života ruralnih područja, vraćanje vjere i nade u ruralna područja moja je i vaša odgovornost. Ja ću kao ministar dati sve raspoložive ljudske resurse koje Ministarstvo ima kako bismo zajedno maksimalno iskoristili sredstva programa ruralnog razvoja i onih mjera u kojima su nositelji projekata jedinice lokalne samouprave.

Bez vaših sugestija o potrebama terena, bez vaše suradnje i angažmana, novac predviđen Programom ruralnog razvoja za ruralni prostor ostat će samo crna brojka na papiru - rekao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja RH Davor Romić. 

NAjčitanije