Bili smo na prodajnim punktevima: Božićna drvca ove godine i do 20 posto skuplja!

Izbor je velik. Odabrati možete među rezanim i drvcima u tegli, a od vrsti u prodaju si nordijska i srebrna jela te obična smreka

20231216115202_IMG_4123.JPG

Božićno drvce mnogima predstavlja jedan od važnijih elemenata Božića, a zasigurno najvažniji element božićnog raspoloženja, ugođaja i dekoracije u domu. Dok se nekad po cimer išlo u šumu, danas božićno drvce predstavlja popriličan izdatak za mnoge obitelji.

Najtraženija nordijska jela

Prodaja božićnih drvaca započela je prošlog vikenda, na brojnim lokacijama. Osim onih koji prodaju na kućnom pragu i postavili su tablu s oglasom za prodaju uz vlastito dvorište, mnogi prodaju na sajmovima, placevima ili pak lokacijama u gradu ili općini, gdje su mušterije već navikle. Mi smo već prvog dana prodaje, u subotu, posjetili dvije lokacije gdje do Badnjaka možete nabaviti božićna drvca – u Zaboku i Oroslavju. Ponuda velika, a i cijene nešto više nego lani.

 U Zaboku božićna drvca možete kupiti na parkiralištu kod Sportske dvorane. – U ponudi imamo rezane i u teglama, i to nordijske jele i običnu smreku. Najviše se prodaju rezani, pa i njih imamo najveći izbor, a cijene se kreću od 15 eura do 120 eura za jelu od tri i pol metra – kaže Bruno iz Dubrave Zabočke.

Mario iz Zaboka kaže kako su cijene naspram prošle godine veće za 10 do 20 posto. – Pošto smo tek krenuli, izbor je veliki, a na kupcima je da dođu na vrijeme i odaberu. Osim nordijske i obične, imamo i srebrne, ali nordijska je ipak najtraženija, jer je pika i ne ispadaju joj iglice. Naravno, skuplja je od obične i srebrne, jer joj puno više godina treba da izraste – istaknuo je prodavač Mario.

Proizvodnja božićnih drvca

Hortikultura Knezić, osim u Zaboku, svoje prodajno mjesto ima i u Oroslavju, na parkiralištu kod NK Oroslavje. U ponudi imaju nordijsku i srebrnu jelu te običnu smreku, sve tri u rezanoj varijanti, ali i u tegli. – Prodaja već sad ide bolje od očekivanog. Ponuda je nešto manja, jer je na hrvatskom tržištu došlo do toga da božićnih drvaca više nema – ističu iz Hortikulture Knezić.

Zbog toga će ponuda, kaže, ukoliko ne budemo sadili sami, biti manje kvalitetna. – Prije su to sadili stariji ljudi, no kako nove generacije ne nastavljaju s time, proizvodnje ima sve manje. Mnogi se okreću uvozu, no nije to kvaliteta. Drvca se vani sijeku do 1. studenoga, stavljaju u hladnjače, a u izvoz idu nakon 1. prosinca. Mi smo svoja posjekli prošli tjedan – pojašnjava i dodaje kako su upravo iz toga razloga posadili 1500 komada, a u planu je pojačati proizvodnju s još 3 tisuće komada borova i 'zalaufati' vlastitu proizvodnju. No, ono što smo zasada zatekli na ovim prodajnim mjestima su zaista reprezentativni primjerci najljepših božićnih drvaca, stoga požurite nabaviti svoje na neku od lokacija u Zagorju ili pak k vašem provjerenom prodavaču – dok još ima izbora.