Biskupi napali patera Marka koji je časne mamio u 'seksualno Sveto Trojstvo': 'Zaustavimo ovo zlo'

rupnik.jpg

Nakon što je The Times objavio da je slovenski svećenik blizak papi Franji, pater Marko Ivan Rupnik, navodno pokušao dogovoriti seks u troje s dvije časne sestre, uspoređujući taj čin sa Svetim Trojstvom, reagirala je Slovenska biskupska konferencija koja je uputila priopćenje sa svog izvanrednog zasjedanja u srijedu, prenosi Informativna katolička agencija IKA.

Evo što su u priopćenju napisali biskupi:

"Mi, slovenski biskupi okupljeni na izvanrednom zasjedanju Slovenske biskupske konferencije 21. prosinca 2022., jednoglasno dajemo sljedeću izjavu u vezi sa zlostavljanjima koje je počinio o. Marko Ivan Rupnik.

S velikom žalošću i zaprepaštenjem pratimo otkrivanja zlostavljanja i zloporaba raznih vrsta od strane o. Rupnika, koji su se događali u dužem vremenskom razdoblju, a za koje smo mi slovenski biskupi koji smo trenutno na službi doznali putem medija. Nakon što su poglavari Družbe Isusove potvrdili vjerodostojnost činjenica, osuđujemo sva psihička, seksualna i duhovnička nasilja koja je počinio o. Rupnik, kao i teške zloporabe u sakramentu pomirenja. Podržavamo poglavare iste Družbe u njihovom nastojanju da traže istinu i pravdu. Nikada nisu krive žrtve! Mi smo na strani žrtava. Izražavamo im svoje suosjećanje i bliskost te se obvezujemo da ćemo im pomoći. Također izražavamo potporu cijeloj crkvenoj zajednici.

Žalimo što su toliko godina ove neprihvatljive radnje ostale prikrivene, uzrokujući toliko patnje žrtvama i njihovim bližnjima. Žalimo zbog neprovođenja potrebnih mjera od strane odgovornih i zbog prikrivanja djela seksualnog i duhovničkog nasilja, kao i zbog zloporabe moći i ovlasti, ne samo u slučaju o. Rupnika, nego i u svim ostalim slučajevima, kako u Sloveniji tako i drugdje. Žalosni smo što se desetljećima nema sluha za žrtve. Svaka zloporaba duhovničke moći i ovlasti za vršenje nasilja nad osobama od povjerenja nedopustiv je čin i za osudu.

Zalažemo se za veću transparentnost i nultu toleranciju na fizičko, seksualno, psihičko i duhovničko nasilje. Iako su neke činjenice, s pravne točke gledišta, sada u zastari, one uvijek ostaju gnusne i za osudu. Potrudit ćemo se pažljivije pratiti što se događa u našim crkvenim zajednicama, kako ubuduće više ne bi bilo zloporaba ovlasti od strane odgovornih osoba u Crkvi.

Žrtve o. Rupnika pozivamo da se obrate na javno objavljene naslove (npr. na adresu [email protected]), kako bi se što potpunije došlo do istine i objektivne prosudbe. Istodobno, molimo da se jave sve ostale žrtve nasilja unutar crkvenih zajednica, i onih počinjenih od strane drugih nasilnika. Molimo sve da prijave svake oblike zlostavljanja i nasilja. Istodobno vas molimo za strpljenje kako bismo mogli ojačati naše strukture za prevenciju i pomoć, provesti sve predviđene procese, kao i nastaviti s radom na formaciji i osvješćivanju oko problema seksualnog i duhovničkog nasilja. Samo zajedničkim zalaganjem možemo razbiti zid šutnje koji skriva počinitelje i zaustaviti ovo zlo.

Vijest o zlostavljanjima od strane o. Rupnika šokirala je javnost, ne samo slovensku, nego i svjetsku. Stoga je u određenom smislu i društvo općenito žrtva njegovih postupaka. Rupnika smo poznavali kao izvanrednog umjetnika i pronicljivog duhovnog voditelja, koji je obilježio živote mnogih ljudi i zajednica, stvorivši brojna umjetnička djela i objavivši mnoge duhovne spise. Shvaćamo da su mnogi od vas povrijeđeni ovom viješću i da se pitate je li potrebno sve to odbaciti. Molimo vas da razlučite njegove nedopustive i osuda vrijedne postupke od ostatka njegova iznimnog duhovno-umjetničkog opusa koji je nastao u mozaicima i na drugim poljima. Navedene činjenice veliki su ispit naše vjere i pouzdanja u Boga.

Neka ova bolna otkrića budu prilika za pročišćenje i obnovu Crkve. Pozivamo vas da se povežemo u potrazi za istinom i stvorimo zajedničku viziju budućnosti. Pred božićnim smo blagdanima. Isus dolazi da nas spasi i očisti te da dođe u našu tamu. On je došao da bude svjetlo ljudima. Ne dopustimo da pobjede sile tame i laži."