Bistra: Ubojica na slobodi, strah od novih napada

Autor

Pa to je sramota! Njegova žena i snaha strahuju da i njima nešto ne napravi. Samo da kupi prvu litru, bit će svašta. Jed

p_199078miško_crna.jpg
Pa to je sramota! Njegova žena i snaha strahuju da i njima nešto ne napravi. Samo da kupi prvu litru, bit će svašta. Jednog je susjeda već izbo, ali se ovaj nije usudio tužiti ga ljutila se susjeda Zorčevih. Majka ubijenog joj je, kaže, rekla da ne zna što će sada jer su ona i snaha, dok je Zorc bio u zatvoru, izbacile njegove stvari iz kuće.


Užareni telefoni

Nakon njezina poziva u selu su se telefoni užarili. Jedni su drugima brže-bolje javljali da se, samo mjesec dana nakon što je pijan nožem u dvorištu ubio sina Ivana, kući vraća 73-godišnji Mijo Zorc. Vijest o njegovu povratku i svakom koraku proširila se, kažu, jer ga se cijelo selo boji. Zato su neki, kad su čuli da se vraća, otišli spavati k rođacima u susjedna mjesta, a Bistranci s kojima smo razgovarali nisu nam htjeli odati svoja imena.


Ljubavnica Rusinka

Kauč i ostalo iz suterena nije dao jer mu je tamo dolazila dvostruko mlađa ljubavnica Rusinka. Pa zbog nje se i posvađao sa sinom i na kraju ga ubio. Ona je sad u zatvoru jer je sjekirom napala muža i svekrvu, a on, ubojica, pušten je! Nema smisla kazala je mještanka ponavljajući da se cijelo selo boji Miška, kako zovu Miju Zorca.
Drugoj je susjedi Miškova žena navodno rekla da ne zna kako će sada kuhati i spremati mužu, kad joj je ubio sina.

U kući Zorčevih na ulazu je zapaljena svijeća za pokojnog Ivana. Njegovu majku Faniku i suprugu Snježanu zatekli smo kako, pripijene jedna uz drugu, gledaju televiziju. Kad smo ih pitali zbog čega je Mijo Zorc tako brzo pušten, slegnule su ramenima. Poprilično neuvjerljivo Fanika Zorc rekla nam je da je sve isto kao i prije. Snježana Zorc kimnula je potvrdno kad smo je upitali boji li se svekra. Njezine dvije kćeri, kojima je njihov djed ubio oca, nisu bile u kući.

Šire ih babe

Jedna radi, druga je otišla k mojoj majci pa će tamo ostati prošaputala je Snježana. Zanimljivo, ta je kći otišla iz kuće kada je čula da se u nju vraća djed koji joj je ubio oca.Mijo Zorc, ljutit na novinare, nije bio raspoložen za priču. Brzo se vratio na kat, zatim izišao na dvorište:

Mislite da je meni bilo lako vratiti se kući kad sina više nema? Hodam nit po nebu nit po zemlji. Volio sam ga, ali je u posljednje vrijeme počeo puno piti. Bojao sam se da mu se nešto ne dogodi izustio je brišući suze.

Uvjeren je da su za tragediju koja se dogodila njegovoj obitelji krivi seoski tračevi: - Šire ih babe koje nemaju pametnijeg posla. A ništa od toga nije istina, i to sam svojima uvijek govorio - dodao je i otišvjedoci saslušani, Zorc mora na slobodu

Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Župnijskog suda, rekao nam je kako je Miji Zorcu istražna sutkinja Ljiljanka Maletić odredila pritvor zbog bojazni da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke te zbog teških okolnosti u kojima je počinjeno kazneno djelo.

No, Zorc se žalio, a izvanraspravno sudsko vijeće je tu žalbu prihvatilo pa je drugi razlog za pritvor otpao. Kada su svi svjedoci saslušani, Zorc je, po sili zakona, morao biti pušten na slobodu. Članove njegove obitelji sutkinja Maletić je uputila da pozovu policiju bude li nasilan.

Seljani se pitaju što ako tada bude prekasno? Odvjetnici se pitaju kako je to moguće da okrivljeni za teže kazneno djelo, kao što je ubojstvo, na slobodi čeka početak suđenja.ao prema kući, preslagujući drva s jednog na drugo mjesto.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije