Blagdansko ludilo: Odojak 12, a zagorski puran 16 eura po kilogramu!

Autor zagorje.com
FotoJet.jpg

Prema procjenama HGK, za ove ćemo blagdane potrošiti najmanje 10% više novca nego lani, odnosno više od 3 milijarde eura, a dok sindikati još računaju tradicionalne božićne i novogodišnje košarice koje nisu mimoišla dvoznamenkasta poskupljenja, krenulo se polako i u nabavu za blagdanski stol.

Ranijom se kupnjom, činjenica je sad već, moglo ponešto i uštedjeti. Naime, prije koji tjedan odojak se u trgovačkim lancima prodavao po 6,50 eura, danas je već 8 eura, dok se cijena u mesnicama kretala oko 8 eura, da bi danas skočila već na 12 eura, piše Večernji list, a janjetina je pak s 10 – 12 eura skočila na 15 eura.

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić, koji i te kako prati situaciju na tržištu, kaže kako ne očekuje dalji rast cijena odojaka.

No to najviše ovisi situaciji s afričkom svinjskom kugom, kao i potražnji. Pošto smo poslovično nedostatni sa svinjetinom ranijih je godina tek svaki četvrti odojak bio iz domaćeg uzgoja, a svi ostali iz uvoza. Kako će to biti ovoga prosinca tek će se vidjeti. No iz iskustva ranijih godina kada se mjesečno u klaonicama u prosjeku klalo oko 20.000 odojaka, u prosincu ta brojka naraste tri puta više - na oko 60 tisuća, piše Večernji.

Uz prosječnu težinu od oko 10 kilograma po odojku, to znači kako će se samo te vrste mesa pojesti oko 600 tona. Purica koje teže 3-4 kilograma u prosincu se pak zakolje oko 100-120 tisuća komada više od prosječnih 70-ak, što je također oko 600 tona. U trgovačkom lancu kilogram u prosjeku košta 6 eura, na tržnici između 10 i 13 eura, a oko 75% ih je domaće. Ostatak iz Francuske i Mađarske.

Potražnja za domaćim puricama izrazito je intenzivna proteklih dana. Proizvođači su gotovo sve već prodali ili pak imaju unaprijed rezervirano, stoga se purice traže i po društvenim mrežama! Dok je cijena pred kojih mjesec dana bila oko 12, odnosno 13 eura po kilogramu za zagorskog purana, odnosno puricu, do nedavno je bila 15 eura da bi se ovih dana zagorski purani i purice, doznaje portal zagorje.com, prodavali po čak 16 eura za kilogram!