Bolest plavog jezika sve je bliže Hrvatskoj. Je li opasna za ljude?

krava kravica (2).jpg

Posljednjih dana raste zabrinutost u Europi zbog širenja bolesti plavog jezika, koja je sada stigla i do Italije, prema izvještaju Svjetske organizacije za zdravlje životinja (WOAH). Ova virusna bolest, koja pogađa domaće i divlje preživače, proširila se na nekoliko europskih zemalja.

Bolest se za sad pojavila u Velikoj Britaniji, Portugalu, Norveškoj i najnovije u Italiji. Ne zahvaća samo krave, već i druge biljojede, poput deva i ovaca. Na Sardiniji je bolest zabilježena na više od 4500 goveda, piše Reuters.

Bolest plavog jezika uzrokovana je virusom BTV3 koji prenose kukci, najčešće komarci.  Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede navodi da inkubacija ove bolesti traje do tjedan dana, a prvi znakovi uključuju visoku temperaturu koja se kreće od 41 do 42 stupnja i obično traje šest do sedam dana.

Drugi ili treći dan kod ovaca se javlja specifično crvenilo oko nosa i usta te pojačano slinjenje i gnojni iscjedak iz nosa. Zaražene životinje osjećaju se slabo i gube na težini, a zbog cijanoze jezik zaraženih životinja otiče i postaje plav, od čega je bolest dobila ime. Kod nekih životinja simptomi izostaju, što pokazuje nadu za razvitak imuniteta.

Na sluznici usta zaraženih životinja pojavljuju krvave rane, a životinje teško dišu zbog naslaga krasta u nosu. U ovoj fazi bolesti često odbijaju hranu i postaju vrlo oslabljene, a smrtnost može doseći i 30 posto.

Iako bolest nije opasna za ljude, predstavlja ozbiljnu prijetnju za stoku. Prevencija uključuje cijepljenje životinja i mjere za smanjenje kontakta sa zaraženim insektima. Također je važno spriječiti nakupljanje stajaće vode koja privlači kukce.