Bozanić za utjecaj crkve u društvu

Autor

Već se duže vrijeme na temelju raznih inicijativa, a u zadnje vrijeme i na prilično izravan način, osjeća kako u hrvatsk

Bozanic_2010_hodozag.jpg

Već se duže vrijeme na temelju raznih inicijativa, a u zadnje vrijeme i na prilično izravan način, osjeća kako u hrvatskome društvu postoje nastojanja da se u ime sekularnosti ograničuje prostor očitovanja kršćanske vjere u društvu. Štoviše, neki se smatraju pozvanima određivati u kojim bi prigodama Crkva trebala biti prisutna, a u kojima ne, što bi vjernici, kao članovi društva smjeli, a što ne na društvenome području. Stvaraju se umjetne podjele, kojima se u ime kvazidemokracije pokušava nametnuti svoje ideološke nazore „, naglasio je u nedjelju u Mariji Bistrici zagrebački primas Josip Bozanić u svojoj homiliji na središnjem euharistijskom slavlju 279. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba i mladih Zagrebačke nadbiskupije u naše najveće marijansko svetište. Kardinal Bozanić je iznio svoje viđenje odnosa Crkve i države.

„Dobro je poznato što se podrazumijeva pod sekularnošću neke države i koji su oblici suodnosa Crkve i države. Upravo zbog toga treba jasno reći da ne postoji prostor u društvu prema kojemu vjernik može biti ravnodušan. A svatko tko bi sprječavao vjernika da svjedoči svoju vjeru, narušio bi njegovu slobodu i razarao temelje zdravoga društva. Ako netko i želi prihvatiti neku ideologiju kao svoje zlatno tele, drugima ne smije priječiti da svjedoče Boga koji se protivi idolima zatvorenosti u zemaljsku zbilju. U kulturi, gospodarstvu, politici, sportu, vjernik je uvijek vjernik. I baš kao vjernik sudjeluje u životu Crkve, a po njoj i u društvu. Vjerujemo da su za nama vremena kada su ideolozi takvoga profila željeli udaljiti hrvatskoga čovjeka od istine i oduzeti mu zajedništvo života u Crkvi“, rekao je Bozanić.
Na hodočašću se okupilo oko 50 tisuća zagrebačkih vjernika predvođenih svojim gradonačelnik Milanom Bandićem, koji je i ove godine u crkvu na otvorenome donio veliki zavjetnu svijeću.

Zoran Gregurek

NAjčitanije