BRAVO, BRAVO, BRAVO! Svetokriški učenici osvojili prvo mjesto na kreativnom natječaju Generacije NOW!

Autor zagorje.com
    Hakaton _ Začretje.jpg

Završio je nagradno kreativni natječaj u sklopu projekta Generacija NOW 2023./2024. Tema natječaja je bila Pametna rješenja za svijet bez prepreka. Tijekom izrade projekata koji poboljšavaju kvalitetu života osoba s poteškoćama ili invaliditetom, sudionici su imali slobodu u odabiru rješenja. Ove školske godine u programu je sudjelovalo 90 osnovnih i srednjih škola te udruga.

Iz naše županije prvo mjesto na završnoj izložbi osvojili su učenici OŠ Sveti Križ Začretje, Nikola Gajšak, Marcel Ferenčak i Bruna Zagorec s radom Mi to možemo. Osmislili su nekoliko pomagala za osobe s invaliditetom. Prvo pomagalo je zvonce za gluhe osobe. Kod ulaznih vratiju u kuću postavlja se prekidač. Pritiskom na prekidač, u kući se pali crveno led svijetlo kako bi gluha osoba, kada zasvijetli, znala da je netko ispred ulaznih vratiju. Drugo pomagalo je prozor koji se otvara pritiskom na prekidač. On je povezan sa servo - motorom, a namijenjen je nepokretnim osobama kako bi im olakšao otvaranje prozora i prozračivanje prostora u kojem borave. Sljedeće pomagalo je stalak za čašu koji signalizira slijepoj osobi prilikom točenja tekućine za piće da je čaša puna. Tu je korišten senzor za određivanje vlažnosti tla i zujalica. Posljednje pomagalo slijepa osoba stavlja oko vrata, te joj signalizira kada se nalazi na udaljenosti manjoj od jedan metar od nekog većeg predmeta. Ovo pomagalo je realizirano koristeći ultrazvučni senzor i zujalicu. Mentor učenicima bio je Damjan Zagorec. 

Među 6 pozvanih radova srednjoškolaca bio je i projekt Krapinskog informatičkog kluba KRIK Detektor pada. Njega su izrađivali učenici Srednje škole Krapina Filip Vlahović, Dominik Plahutar, Juraj Kozina i Marko Komar. Druga grupa učenika radila  je projekt pomagala za slijepe. Detektor pada pomaže starijim osobama koje se otežano kreću i postoji mogućnost od njihovog pada. Ovaj uređaj koristi akcelerometar za precizno mjerenje položaja (koordinata) tijekom kretanja. Kada akcelerometar registrira znakove pada, aktivira se pasivni zvučnik i dioda kako bi upozorili korisnika ili osobe koje se nalaze u neposrednoj blizini. Sve komponente su povezane i upravljane pomoću Arduino pločice MKR1000. Mentori učenicima bili su Barbara Brna, Goran Dolovčak i Stjepan Šalković.

Svi projekti vidljivi su na linku: https://izradi.croatianmakers.hr/competition/

U  Krapini i Svetom Križu Začretju ne miruju, nego planiraju u zadnjem tjednu kolovoza mladima prenositi znanja iz područja informatike, mobilnih aplikacija, robotike,  izrade igara, dronova, IoT-a… Već sad pogledajte raspored i prijavite se na https://krik-kr.hr/ljetna 

NAjčitanije