Broj drogiranih vozača na zagorskim cestama drastično raste. Udvostručen je u odnosu na prošlu godinu

U prvoj polovici 2021. godine zagorski policajci evidentirali su njih 15, a u istom razdoblju ove godine, dakle, u prvih šest mjeseci 2022., taj broj se popeo na 28

Izrezak.JPG

Alkoholizirani i drogirani vozači već su godinama na posebnoj meti prometnih policajaca diljem Hrvatske pa tako, naravno, i na području Krapinsko – zagorske županije. No, unatoč stalnim kampanjama, čestim kontrolama i sve rigoroznijim kaznama, broj alkoholiziranih i drogiranih vozača je u porastu. I dok činjenicu da su u prvoj polovici ove godine na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko – zagorska evidentirana 403 vozača pod utjecajem alkohola, odnosno, njih 50 više nego u prvoj polovici protekle, 2021. godine, možda i možemo objasniti time što su prošle zime i proljeća još uvijek vladale poprilično stroge epidemiološke mjere, s druge strane broj evidentiranih vozača pod utjecajem opojnih droga gotovo je dvostruko veći, iako su se testovi na drogu gotovo jednako provodili.

Testiranja
Naime, u prvoj polovici 2021. godine zagorski policajci evidentirali su njih 15, a u istom razdoblju ove godine, dakle, u prvih šest mjeseci 2022., taj broj se popeo na 28. Kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskog zagorskoj policiji, najčešće je riječ o konzumentima marihuane i to čak u više od 90 posto slučajeva. Kod njih, priča nam naš sugovornik, policija često i pronađe manju količinu marihuane, uglavnom za vlastitu upotrebu. - Kad policajac posumnja da je vozač pod utjecajem opojnih droga, na licu mjesta radi tzv. preliminarno testiranje. Ukoliko taj test pokaže pozitivan rezultat, vozača se upućuje na testiranje vađenjem krvi, no, vozač to ima pravo odbiti, a kazne za odbijanje testiranja također su predviđene posebnim člankom zakona. U svakom slučaju, preliminaran test je dovoljan da se vozač isključi iz prometa i da se protiv njega pokrene postupak – pojašnjava nam naš sugovornik.


Grupa za droge
U svakom slučaju, koliko god bila obeshrabrujuća slika kad je u pitanju konzumacija i vožnja pod utjecajem droga, ponajviše marihuane, koju mladi sve više počinju konzumirati već i u osmom razredu osnovne škole, s druge strane ohrabruju aktivnosti Grupe za droge PU krapinsko – zagorske, koja je pod vodstvom voditelja Darka Poznića, već godinama na glasu kao jedna od najboljih policijskih grupa za droge u čitavoj Hrvatskoj. Da je tome tako, svjedoči i prošlotjedno razbijanje ozbiljnog dilerskog lanca, što je rezultat zahtjevne višemjesečne policijske istrage.