Brojne konjske zaprege i jahači krenuli put Marije Bistrice

Autor zagorje.com

Više od stotinu zaprega i 200 – injak jahača krenulo je jutros iz Zlatar Bistrice na tradicionalno 14. vozočašće konjskih zaprega u organizaciji Županijske udruge uzgajivača konja Krapina.

    vozočašće2

Okupljanje je počelo od jutarnjih sati na prostoru kod željezničke stanice u Zlatar Bistrici. - Oživljavamo tradiciju hodočasnika iz čitave regije koja je počela 1911., kada su zapregama došli zagorskim cugom u Zlatar Bistricu i onda se formirala procesija prema Mariji  Bistrici – rekao je načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić. Inače, ove se godine obilježava se i 105. godišnjica otkako je prvi vlak stigao u zlatarbistrički kraj.

Da bi sudionici vozočašća na put krenuli okrijepljeni, pobrinule su se zlatarbistričke udruge, koje su pripremile zagorske kolače, slastice i dobru kapljicu, a zasvirala je i Općinska limena glazba Petrovsko – 'Špoljari'. Nakon dolaska konja i zaprežne kolone u Mariju Bistricu slijedi misa u 11 sati te druženje pod šumom. Na vozočašću prema Mariji Bistrici uz brojne uzgajivače iz Hrvatske, pridružili su se i uzgajivači konja iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije te BiH.

Uz domaćine, predsjednika Županijske udruge uzgajivača konja Krapina Mirka Majseca i  načelnika Žarka Miholića, goste je u Zlatar Bistrici dočekao i župan Željko Kolar, a vozočašću su se pridružila brojna lica iz i političkog života.

 

NAjčitanije