Centar za kulturu dr. Franjo Tuđman kreće s programom! Prvo događanje čeka vas večeras!

Autor zagorje.com
-

Novoosnovani Centar za kulturu dr. Franjo Tuđman svečano je otvoren 14. svibnja 2024. godine na mjestu nekadašnjeg Doma kulture Veliko Trgovišće, a s radom počinje 1. kolovoza 2024. Kao kulturno središte, nudi prostor za brojne kulturne aktivnosti udruga, uključujući dvoranu za koncerte, predstave i multimedijalne događaje, prostorije za probe i edukacije.

Izgradnja i obnova postojećeg općinskog objekta osigurat će pristup kulturnim sadržajima velikom broju ljudi, na razini općine i šire. Centar će organizirati glazbene, filmske,  galerijske, književne i druge kulturne programe, kao i programe za djecu i mlade, ali i interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse. Radi se o programima koji su fokusirani na jače uključivanje građana u kulturni život u njihovoj neposrednoj lokalnoj zajednici, a te aktivnosti će se provoditi kroz razne projekte. 

-Primaran je cilj Centra baviti se promocijom kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne raznolikosti i razvoja društva.  U tom smislu važan je i široki programski spektar koji ustanova planira organizirati, poticati i razvijati: od jednokratnih i višednevnih događanja i manifestacija, diskurzivnih programa, umjetničkih rezidencija i radionica, do festivala, konferencija i neformalnih edukacija u kulturi. Istovremeno, djelatnici Centra pružit će organizacijske, tehničke i druge povezane usluge za sve korisnike prostora, kao što su lokalne udruge, organizacije, umjetnici i ostali korisnici. Želimo da centar bude mjesto okupljanja ljudi svih dobnih skupina, da zajednički stvaramo budućnost te da Centar koristimo za humanost i razvoj društva - objašnjavaju iz Centra.

S brojnim kulturno-umjetničkim sadržajima, cilj je poticati kulturnu dinamiku, promovirati i zalagati se za obogaćivanje umjetničkog života Općine Veliko Trgovišće kroz cijelu godinu. Otvaranje Centra za kulturu dr. Franjo Tuđman predstavlja sjajnu priliku za ponovno oživljavanje kulturno-umjetničkih događanja u općini. 

-Sve udruge, umjetnike i organizacije zainteresirane za nastupe u našem centru, pozivamo da se jave na [email protected] - pozivaju.


Uz veliku organizacijsku i financijsku podršku Turističke zajednice Biser Zagorja i Općine Veliko Trgovišće, za građanstvo je pripremljen raznovrstan program za listopad. 

Od koncerta Tomislava Golubana u blues/etno izričaju do klasičnih koncerta studenata Muzičke akademije i Operne gala večeri. U dječjem tjednu nas očekuje Kiki festival u suradnji sa školom i vrtićem i organizacijom Gokul. Pripremili smo tri predstave od kojih je „Ne može“ po motivima Vojka V predviđena za djecu 5+ godina, gdje u rimi uče abecedu međuljudskih odnosa. Kajkavska predstava Boss teatra „Črne noći“,  vodi nas u mitove, vjerovanja i legende 15. stoljeća od kojih je najpoznatija ona o Veroniki Desinićkoj, predstava je za mlade i odrasle. Također za mlade i odrasle imamo poznatu predstavu Teatra Exit – SHAKEspeare na Exit. Z moje duše vu tvoje serce, predstavljanje je prve zbirke pjesama Gordane Pavlinić, naše nekadašnje ravnateljice vrtića. Prvi koncert i predstava poklon su građanima za početak programskog djelovanja Centra, a sve informacije možete potražiti na https://czkft.hr/ i https://www.facebook.com/CZKFranjoTudman.

 

Centar je izgrađen sredstvima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Ministarstva regionalnog razvoja. Tip operacije 7.4.1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“