Čermak se i crkveno vjenčao u svom zagorskom dvorcu

Autor

Ivan Čermak, kojemu suđenje u Haagu počinje u svibnju, u subotu se u svom dvorcu Klokovec u Krapinskim Toplicama crkveno

p_618586cermak_zena.jpg
Ivan Čermak, kojemu suđenje u Haagu počinje u svibnju, u subotu se u svom dvorcu Klokovec u Krapinskim Toplicama crkveno vjenčao sa suprugom Marijanom. Potvrdila nam je to njegova odvjetnica Jadranka Sloković.


Marijana je druga supruga haaškog optuženika i naftnog tajkuna, s njom je u braku četiri godine. Vjenčanje je obavio pater Mijo Gabrić, zagrebački svećenik koji je nedavno javnosti predstavio ideju da se otvori restoran u tornju zagrebačke katedrale.

Čermak u braku s Marijanom ima sina Bornu, a iz prvog braka sina Hrvoja, koji je s njim vodio posao u njegovoj tvrtki Tifon, koji je naglo narastao nakon otvaranja autoceste Zagreb -Split. Ovih je dana u tisku objavljeno da Čermak želi prodati tvrtku prije početka suđenja te da je za kupnju zainteresiran ruski Lukoil.

Čermakovo crkveno vjenčanje u dvorcu bilo je u užem krugu, no među uzvanicima bilo je nekoliko nekadašnjih premijera i ministara, od Nenada Porgesa, koji već godinama radi kod Čermaka, do Nikice Valentića, Zlatka Mateše, Hrvoja Čermaka, Mladena Vedriša, Davora Šterna.

Čermak se vjenčao kod kuće jer je imao velikih neprilika s Haaškim sudom zbog proslave Nove godine u restoranu i s nekoliko drugih izlazaka. Zbog toga mu je ozbiljno prijetio povratak u pritvor, no to se ipak nije dogodilo, ali su mu uvjeti boravka na slobodi pooštreni, gotovo do kućnog pritvora.

No, početkom svibnja kad počinje suđenje, u pritvoru će morati biti i Čermak i Mladen Markač, osim ako suđenje ne bude odgođeno. No, zasad nema naznaka da će biti odgode, jer se sve odvija po zadanom rasporedu, pa su tako optuženici i njihovi branitelji ovih dana dobili tzv. tužiteljev dopis, u kojem tužiteljstvo navodi sve svjedoke i dokaze kojima će se služiti.

Jedino Čermakovi daju 200 kuna u škrabicu

Dvorac Klokovec inače pripada župi Presvetog Trojstva Krapinske Toplice. Župljani kažu da članovi obitelji Čermak često dolaze u crkvu, a i sam je general nedavno darovao 50.000 kuna za obnovu zvona. – Kad je u škrabici 200 kuna u komadu, znamo da je u crkvi gospođa Marijana jer toliko novca nitko drugi ne daruje – kažu župljani koji su zahvalni generalu i njegovoj obitelji što pomaže župu, a sve članove obitelji jako cijene.

Posebni uvjeti za vjenčanje

Svećenik može, zbog posebnih okolnosti, vjenčati bračni par i u njihovu domu ili na nekom drugom mjestu. U slučaju generala Čermaka, to se opravdanje mogao pronaći u činjenici ograničenog kretanja koje mu je odredio Haag, pa je vjenčanje moglo biti obavljeno i izvan crkve. - Radi se o iznimkama, svećenik može vjenčati i u zatvoru. U komunizmu smo znali ljude vjenčavati u njihovim domovima, kada na bi htjeli da se vidi i zna da odlaze u crkvu i da su crkveno vjenčani - potvrdio nam je jedan od svećenika.

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije