Četrdeset posto cesta uništeno

Autor

Teški kamioni koji lokalnim zagorskim cestama svakodnevno tutnje vozeći na gradilište autoceste materijal i strojeve, iz

cesta.jpg
Teški kamioni koji lokalnim zagorskim cestama svakodnevno tutnje vozeći na gradilište autoceste materijal i strojeve, izazvali su već popriličan revolt kod lokalnog stanovništva, što je pak rezultiralo sporazumom i aneksima sporazuma izmežu KZŽ i Phryn Motorwaya, prema kojima je izvođač dužan brojne uništene lokalne ceste sanirati, odnosno, po završetku vratiti u prvobitno stanje.

Na nekim cestama, izvođač je to već i učinio, no ima ih još nekoliko koje se svakodnevno uništavaju, a za koje još uvijek Županija nije s izvođačem potpisala sporazum o njihovoj sanaciji.

Za njih nekoliko, kao što su ceste Gornje Jesenje – Bednja, Štuparje – St. Ves, Lepajci – D 35, Ravninsko – Donje Jesenje i Slatina Svedruška – Štuparje, Županija predlaže da ih zajednički saniraju Phryn Motorway i Županijska uprava za ceste, na način da Phryn Motorway osigura kameni materijal i asfaltnu masu, dok bi ŽUC trebao osigurati radove.

-Obzirom na prekomjernu uporabu lokalnih, županijskih i državnih cesta kod izgradnje autoceste Krapina – Macelj, velika je odgovornost i briga ŽUC-a da se sve ceste saniraju i vrate u prvobitno stanje. Možda je interesantan podatak da se u našoj županiji za 700 km lokalnih i županijskih cesta godišnje troši oko 30 milijuna kuna za redovno, tekuće, investicijsko i pojačano održavanje.

Prema procjeni stručnjaka, 40 posto cesta u našoj županiji ocijenjeno je «najlošijim stanjem», a to znači da bi iste trebalo detaljno rekonstruirati za što bi trebalo oko 200 milijuna kuna. Dodatno otežavaju situaciju oko 80 većih klizišta, te činjenica da veliki broj prometnica nema završnog habajućeg sloja – kaže Božidar Posavec, predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a, koji napominje da je ideja o zajedničkoj sanaciji uništenih cesta tek prijedlog aneksa sporazuma, o kojem se Phyrn Motorway tek treba očitovati.

Sve informacije vezane uz održavanje i sanaciju lokalnih i županijskih cesta, kaže Posavec, građani mogu dobiti na službenim internetskim stranicama ŽUC-a, www.zuc-kzz.hr.
NAjčitanije