‘Cjepivo ne kompenzira nepridržavanje mjera, jedino zajedno ta dva faktora mogu nam pomoći’

Načelnik stožera Davor Božinović najavio je otvaranje zatvorenih dijelove kafića i objekata koji spadaju u tu kategoriju od 1.9. s tim da će epidemiolozi propisati mjere.

Beroš

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite minister Beroš je rekao da je jučerašnji ostanak u narančastom važan element, poglavito za turistički sektor, no to nas ne smije zavarati. ‘Ovaj porast hospitaliiranih i smrti, činjenica da je veliki dio necijepljenih jako je značajan i nije dovoljno to za sigurnu jesen, rekao je Beroš.
Inače, 86.41 posto zaraženih nije cijepljeno. Od 16. do 22. kolovoza od hospitalziranih 78.78 posto nije bilo cijepljeno.
‘OB Šibenik, KB DUbrava i Plućna bolnica u Zagrebu imaju 100 posto necijepljenih hospitaliziranih. Zar to ne govori dovoljno? Moramo učiniti više, novi izazovi su pred nama, jesen koja je pred nama je tu, obitelji se vraćaju s godišnjih. Omogućili smo dostupnost cjepiva, propisali smo ciljane mjere, nastojimo odgovoriti na sve izazove.Nedostaje nam osobna odgovornost naših građana, rekao je Beroš.
Dodao je da su iznjedrena sigurna cjepiva što to su potvrdile najrelevantnije svjetske institucije, a i milijardu ljudi koji su se cijepili.
‘Epidemiološke mjere su tu da sačuvaju zdravlje, ali negiranje cjepiva je element koji limitira život. Ne mogu vjerovati da u vrijeme epidemije netko koristi bolest za omalovažanje stručnih mjera za masovna okupljanja. Takvi potezi mogu donijeti jeftine političke poene i naslovnice, ali samo za kratko. Mjere su tu da čuvaju živote i zdravlje. Važno je da je potpuno jasno da ovaj virus radi sve kako bi preživio. On nalazi način prilagoditi se, čini sve da bude uspješan. Oni naši građani koji negiraju bolest, ne žele se cijepiti, suradnik su virusu u nastojanju da preživi. Molim vas da izaberemo razum, da jasno ukažemo na vrijednost cijepljenja. Mi moramo pobijediti ovu epidemiju. Na kraju ću reći, primijetili smo da raste udio onih koji ne poštuju mjere. Cjepivo ne kompenzira nepridržavanje mjera, jedino zajedno ta dva faktora mogu nam pomoći, zaključio je Beroš.

Načelnik stožera Davor Božinović najavio je otvaranje zatvorenih dijelove kafića i objekata koji spadaju u tu kategoriju od 1.9. s tim da će epidemiolozi propisati mjere. 'Tako da sve rizike koje donosi i jesen, duži boravak u zatvorenom, svedemo na najmanju mjeru, rekao je Božinović.

NAjčitanije