Cjepivo protiv humano papilloma virusa dostupno i kod nas


Grad Zagreb je svojim učenicama sedmih razreda omogućio besplatno cjepivo protiv HPV-a. Krapinsko-zagorska županija ci

Cijepljenje.jpg


Grad Zagreb je svojim učenicama sedmih razreda omogućio besplatno cjepivo protiv HPV-a. Krapinsko-zagorska županija cijepljenje ne može platiti sama, no mogla bi se uključiti u subvencioniranje, ukoliko participiraju i gradovi, općine i roditelji.

Cjepivo protiv HPV-a, humanog papilloma virusa, najčešćeg uzročnika spolno prenosivih bolesti stiglo je u Hrvatsku u jesen 2007. godine. U velikoj većini slučajeva, HPV uzrokuje rak vrata maternice.

O cjepivu protiv HPV-a najčešćeg uzročnika spolno prenosivih bolesti počele su se raspitivati mame u Krapinsko-zagorskoj županiji. Pitaju gdje se mogu djevojke cijepiti i koliko to stoji.

Odlučili smo prave informacije potražiti na adresi Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, a prva informacija koje smo dobili je da Krapinsko-zagorska županija ne može financirati cjepivo, zbog financijskih razloga. I mi smo se obratili županiji.

Prema riječima glasnogovornika Krapinsko-zagorske županije Josipa Bosaka i prema podacima kojima raspolaže, na području Zagorja je oko 800 učenica sedmih razreda koje bi se trebale cijepiti.

- KZŽ bi mogla financirati dio sredstava za cjepivo protiv virusa HPV ukoliko u financiranju sudjeluju gradovi, općine i sami roditelji, i upravo se radi na realizaciji te ideje - rekao je glasnogovornik Bosak.

Inače, Grad Zagreb omogućio je besplatno cijepljenje protiv virusa HPV-a za 3.500 zagrebačkih učenica sedmih razreda, za što će izdvojiti četiri milijuna kuna. U ožujku će dobiti prvu od tri potrebne doze.

- Cjepivo protiv HPV-a nije u obaveznom programu cijepljenja, nego se plaća. Cijena jedne doze iznosi 1.000 kuna, a tri doze stoje 3.000 kuna, što je dosta skupo. No, mislim da bi se kod nas u županiji svake godine mogla procijepiti jedna generacija učenica sedmog razreda, a to znači oko 1.000. djevojčica. To bi županija zajedno s općinama i gradovima mogla financirati i to ne bi bio prevelik financijski izdatak - predložio je dr. Husen Ramadani, liječnik specijalista školske medicine pri Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, dodavši kako bi liječnici školske medicine koji rade u sklopu ZZJZ KZŽ mogli to cjepivo naručiti i procijepiti.

Prema riječima dr. Ramadanija u Hrvatskoj su odobrena dva cjepiva kojima se postiže visok stupanj zaštite od pojave raka grlića maternice kod spolno aktivnih žena.

- Najbolje je cijepiti djevojčice od 9 do 15 godina, a dobro bi bilo da se cijepe i odrasle žene do 26 godina. Cjepivo se primjenjuje intra muskularno (deltoidni mišići-nadlaktica), po shemi 0, 2, 6 mjeseci. Cijepljenje djevojčica školske dobi provodi se uz prisustvo roditelja i provodi ga liječnik školske medicine koji isključivo i radi s tom populacijom, a pri prvom je cijepljenju obavezno savjetovanje o prijenosu i sprečavanju spolno prenosivih bolesti – rekao je dr. Ramadani.

U Hrvatskoj na godinu oboli 400 žena od raka grlića maternice
U Hrvatskoj na godinu oboli 400 žena od raka grlića maternice. Svaka žena jedanput godišnje mora napraviti papa test, a naročito one koje su spolno aktivne. Najbolje liječenje ove bolesti je prevencija, a najvažnije je odgovorno spolno ponašanje (uzajamna vjernost partnera, izbor partnera, smanjenje broja partnera, primjena adekvatnih prezervativa, a tek onda cijepljenje) - savjetuje dr. Ramadani.


U Zavodu za javno zdravstvo KZŽ djeluju četiri tima školske medicine koji se bave problemima djece i mladeži školske dobi.

1. Krapina, Mirka Crkvenca 1

Husen Ramadani, dr. med. spec. školske med.
Danica Goluban, med. sestra
tel: 049 373 624, fax 049 371 213, mob. 091 728 5152
OŠ - Hum na Sutli, Petrovsko, Gornje Jesenje, Radoboj, Mihovljan, Novi Golubovec i dvije u Krapini
SŠ - Krapina i Pregrada

2. Zabok, Trg Svete Jelene 6
Ljiljana Đurić, dr. med. spec. školske med.
Sandra Galina, med. sestra
tel: 049 223 952, fax: 049 223 952, mob: 0917687023
OŠ - Zabok, Sveti Križ Začretje, Desinić, Pregrada i Krapinske Toplice
SŠ - Zabok, ŠUDGIOZ i Gimnazija A. G. Matoša

3. Oroslavje, Stjepana Radića 6

Tatjana Gadže Okić, dr. med.spec. školske medicine
Zrinka Hriberski, med.sestra
tel: 049 264 047, fax: 049 264 047, mob: 091738 8863
OŠ - Donja Stubica, Bedekovčina, Klanjec, Tuhelj, Kumrovec, Veliko Trgovišće
SŠ - Oroslavje i Bedekovčina

4. Zlatar, Trg Slobode
Marica Gredičak, dr. med. spec. školske med.
Draga Kurečić, med.sestra
tel: 049 467 691, fax: 049 467 691, mob. 091 7388890
OŠ - Zlatar, Belec, Mače, Konjščina, Zlatar Bistrica, Marija Bistrica i Gornja Stubica
ŠŠ – Zlatar i Konjščina

NAjčitanije