Članovi udruge Muži zagorskoga srca proslavili 30 godina djelovanja

Autor Zagorje.com
FotoJet.jpg

Hrvatska udruga Muži zagorskoga srca prva je registrirana udruga u povijesti Krapinsko-zagorske županije, upisana u Registar udruga građana pod rednim brojem jedan 15. studenoga 1994. godine, a u svom djelovanju organizirala je više od 400 akcija diljem Republike Hrvatske. Udruga  je osnovana na inicijativu Rajka Fureša, Roberta Hercega, Dragutina Tretinjaka i Gorana Vrgoča, a pridružili su im se ubrzo i Ivica Balagović, Robert Berislavić, Zdravko Celjak i Domagoj Ogrinšak. U programu udruge sudjelovalo je u početku osamdesetak članova.

Petnaest je članova do sada umrlo, drugi su zbog godina prestali biti aktivni, pa je sada u udruzi tridesetak članova. Kako je na misi u crkvi sv. Barbare u Bedekovčine, koju je predvodio župnik vlč Željko Horvat,tradicionalno uz pjevački zbor Magdaleniće,  rekao stoloravnatelj Rajko Fureš, članovi se nadahnjuju hrvatskim domoljubljem i kulturom, hrvatskom poviješću i tradicijom i katoličkim svjetonazorom.  

Udruga je organizirala mnogobrojne likovne izložbe svojih članova, podizanje poprsja zaslužnim članovima i povijesnim ličnostima te književnih uradaka svojih članova. Najveći uspjeh u trideset godišnjem djelovanju udruge jest organizacija  23 znanstvena skupa  ''Kajkavski u povijesnom i sadašnjem obzorju''  u programu Tjedna kajkavske kulture u Krapini, čiji su radovi tiskani u šest zbornika, a što je u konačnici dovelo i do priznavanja kajkavskoga narječja jezikom sa četiri stoljetnim trajanjem te dobivanjem međunarodnoga jezičnoga ''ISO 639-3 koda kvj'' 2015. godine.  

Udruga Muži zagorskog srca suorganizator je i znanstvenoga skupa  Hrvati  kroz stoljeća u programu Dana dr. Franje Tuđmana u Velikome Trgovišću u okviru kojega je udruga izdala šest zbornika radova. Treći je znanstveni simpozij Podrijetlo Hrvata koji je održan 2006. godine u Pregradi. Na prigodnoj svečanosti u Dvorcu Gredice, gdje je udruga i osnovana, uz članove udruge bili su i mr. Jasna Petek, zamjenica župana Željka Kolara i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. 
Nakon ''Viteškog reda Zagorskoga srca'' koji je dodijeljen zaslužnim članovima 2007. godine, ove su godine odlukom Sabora udruge članovima za iznimne zasluge u djelovanju udruge dodjeljene i ''Viteške povelje'' s  pripadajućim ordenima  i značkama.