Crobarometar: Evo kako bi prošli Milanović i Primorac da su danas izbori

FotoJet - 2024-10-25T204238.180.jpg

Večeras je objavljeno novo mjesečno istraživanje Crobarometra za listopad u kojem je uz istraživanje popularnosti stranaka objavljeno i kako s podrškom stoje kandidati za predsjednika.

Rezultati su objavljeni u Dnevniku Nove TV.

Da su danas predsjednički izbori, 75,8 ispitanika Crobarometra bi na birališta išlo sigurno ili vjerojatno, 18,9 posto sigurno ili vjerojatno ostaje kod kuće a 5,3 posto je neodlučnih.

U prvom bi krugu najveću podršku dobio Zoran Milanović, za kojeg bi glasovalo 37 posto ispitanih.

Daleko iza njega je Dragan Primorac, kojem bi glas dalo 25,8 posto naših ispitanica i ispitanika.

Daleko iza Primorca je, pak, Marija Selak Raspudić koja ide kao nezavisna kandidatkinja, podržava ju 7,8 posto ispitanih.

Njoj pak za vrat puše Ivana Kekin, koja bi uz 5,8 posto podrške u prvom krugu izbora bila na četvrtom mjestu.

Na petom mjestu čovjek koji je nakon poraza na europarlamentarnim izborima najavio da će postati predsjednik, no sa 3,3 posto podrške teško da će to Mislav Kolakušić postati. Gotovo istu razinu podrške ima i Miro Bulj, dok su svi ostali koji su zasad istaknuli kandidaturu na manje od 3 posto, a neodlučnih je 14,4 posto.

Po pitanju drugog kruga, tri su scenarija pred nama. Onaj najizgledniji – Zoran Milanović i Dragan Primorac u drugom krugu – bi završio Milanovićevom pobjedom, i to uz veliku prednost: Milanović osvaja 51 posto glasova, Primorac 35,6 posto. 4 i pol posto je građana koji bi u drugom krugu ostali kod kuće jer im ovi kandidati nisu prihvatljivi, a malo manje od devet posto je neodlučnih.

Ako bi se slučajno dogodilo da u drugom krugu završe Zoran Milanović i Marija Selak Raspudić, i ovdje Milanović pobjeđuje i ostaje predsjednik: osvaja 50 posto glasova, dok Marija Selak Raspudić ostaje na 28 i pol. U ovom scenariju bi bilo znatno više apstinenata, oko 10 posto, dok bi neodlučnih bilo 11 posto.

Konačno, ako bi u drugom krugu nekim čudom završili Marija Selak Raspudić i Dragan Primorac, Hrvatsku bi nakon Kolinde Grabar Kitarović opet vodila predsjednica: Marija Selak Raspudić osvojila bi 38 posto, tek neznatno više, ali ipak više od Dragana Primorca i njegovih 35,3 posto. Ovdje bi imali najveći broj apstinenata, 11 posto te čak 15ak posto neodlučnih, prenosi Index.

 

NAjčitanije