Crveni križ Zagorja najbolji u državi

Autor Dean Stunić

Rekorderi sa 100 ili više puta darovanu krv dobili su priznanja: to su Josip Berc, Božidar Herceg i Vilim Čajko

130

38e21f97-e456-451e-ac36-bd7c38437cbe.jpg

Rekorderi sa 100 ili više puta darovanu krv dobili su priznanja: to su Josip Berc, Božidar Herceg i Vilim Čajko

130 godina Hrvatski Crveni križ u službi je humanosti, a šestu godinu za redom naša županija služi primjerom svim društvima u Hrvatskoj“, rečeno je na svečanosti Crvenog križa KZŽ, koja je održana proteklog tjedna u restoranu „Kušan“ u Zaboku gdje se okupilo vodstvo svih Gradskih društava CK iz Zagorja i mnogobrojni zagorski darivatelji krvi iz cijele županije.


–Crveni križ naše županije ove godine je na 1. mjestu rang ljestvice uspješnosti u našoj državi - s ponosom je rekao okupljenima dr.Ivica Balagović, predsjednik CK KZŽ. U 2007. godini županijskim akcijama pristupilo je 8546 darivatelja, darivano je 7713 doza krvi, a u prvih 9 mjeseci ove godine akcijama je pristupilo 6137 osoba. To je 440 doza krvi više nego u prošloj godini. Isto tako, u ovoj je godini zabilježeno i 15% manje odbijenih osoba. U našoj županiji krv daje 15% žena i 85% muškaraca. Od njih 67% prema mjestu stanovanja, a 22% prema mjestu rada. – Prvi puta ove su godine krv dale 274 osobe, što je za 15% više nego u istom razdoblju lanjske godine - ističe dr. Balagović, koji dodaje kako je u 2007. godini u Zagorju, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu, provedeno više od 100 akcija dobrovoljnog darivanja krvi. – Imate se čime ponositi, ali i puno dobrih ljudi koji stalno daruju krv - rekao je dr. Čedo Maglov u ime Zavoda za transfuzijsku medicinu, čestitavši županijskoj organizaciji na stalnom rastu broja dobrovoljnih darivatelja. Ova 2008. godina prema odluci Hrvatskog sabora, proglašena je godinom Crvenog križa, a upravo u njoj zagorske organizacije ostvaruju najbolji rezultat u državi. Zbog toga je posebne pohvale na iznimnim rezultatima okupljenima uputila i Dubravka Horvat, zamjenica izvršnog predsjednika HCK. – Izvor života, to ste vi. Vi ste personifikacija pjesme „Slap“ te vam zahvaljujemo na ovim mnogim kapima koje se slijevaju u bolesne - rekla je Dubravka Horvat.

Gradsko društvo CK Krapine najbolje u županiji


Dr. Balagović tom se prilikom zahvalio i Krapinsko-zagorskoj županiji na svesrdnoj pomoći u radu. - Rukovodstvo naše županije visoko ocjenjuje rad Crvenog križa, pruža potporu u skladu s mogućnostima te podupire sve programe - rekao je Balagović, koji je dodao kako su uz pomoć županije nabavljena i vozila za sve urede u županiji, pa im je time olakšan rad na terenu. Čestitke povodom odličnih rezultata CK KZŽ i Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, uputila je i Sonja Borovčak, zagorska županica. – Nismo financijski najbogatija županija, ali smo najbogatija po broju dobrovoljnih darivatelja krvi - rekla je Borovčak. - Crveni križ naše županije odlično surađuje i sa DUSZ, Područnim uredom u Krapini i mi smo svi svjesni važnosti uloge osoba koje darivaju krv - rekao je Vladimir Zrinski ispred DUSZ. Na svečanosti obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, predana su mnogobrojna priznanja osobama koje su darivale krv. Žene su primile priznanja za 35 i 55 ili više puta darivanu krv, dok su muški kolege primili priznanja za 50, 75 i 100 ili više puta darivanu krvi. Posebni trenutak dodjele priznanja bilo je uručivanje rekorderima s 100 ili više puta darivanu krv u Zagorju. Tom su prilikom ta priznanja primili Josip Berc, Božidar Herceg i Vilim Čajko. Jubilarna priznanja za uspješan rad primili su i predstavnici svih Gradskih društava s područja županije.


Dr. Balagović tom je prilikom istaknuo kako po prvi puta u povijesti Crvenog križa, naša županija ima i pojedinačnog pobjednika, a to je Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. S ostvarenih 2341 dozom krvi, u Krapini 9,15 stanovnika na 100 stanovnika daruje krv, što je najbolji rezultat ikad ostvaren na ovim područjima. – Taj se broj i rezultat svake godine povećava, jer vodimo veliku brigu o „pomlađivanju“ naših darivatelja. Redovito radimo sa školama u Krapini, a na naše akcije od 1200 učenika, obavezno se odazove 60 do 70 njih - rekao je Davor Šimunović ispred GD CK Krapina.

NAjčitanije