DANAS JE DAN ZALJUBLJENIH: Slavite li ga i znate li kako je nastao?

Autor jk
valentinovo.jpg

Valentinovo ili Dan svetog Valentina spomendan je na svetog Valentina, koji je obilježava 14. veljače.

Unatoč tome što ga zovu još i Danom zaljubljenih, dan je to posvećen ljubavi koja se slavi diljem svijeta na različite načine, ali ne ograničava se samo na zaljubljene parove.

Ipak, prema teoriji koja potječe iz doba starog Rima, tamošnji car Klaudije dao je naredbe prema kojima se vojnici nisu smjeli ženiti, jer je smatrao da se tada vojnici neće željeti boriti u ratovima koji su dolazili, jer bi im obitelj i djeca bili na prvom mjestu, a ne ratovi u kojima su mogli izgubiti živote.

U to je vrijeme živio svećenik Valentin, koji se oglušio na careve naredbe i na tajnim mjestima skapao brakove vojnika s njihovim odabranicama. Upravo na 14. veljače otkriven je, ulovljen i bačen u tamnicu te mu je zbog nepoštivanja zakona odrubljena glava.  Nakon smrti narod ga je proglasio velikim svecem, a danas se smatra zaštitnikom zaljubljenih.

Prema nekim drugim teorijama, na 14. veljače počinje parenje ptica, a u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske, pa tako i u Zagorju, u tradiciji je bilo vjerovanje da se na taj dan 'tičeki ženiju', stoga su stariji organizirali male igre s djecom. Pekli su se kolačići koje bi ostavljali djeci u vrtu ili dvorištu na granama drveća, a onda ih na Valentinovo ujutro pošiljali bose 'po zebice', odnosno u traženje kolačića koje su im ptičice ostavile nakon svadbe.

Simbol Valentinova još je i Kupid, starorimski bog ljubavi, a najvažniji simbol Dana zaljubljenih je srce.

Prve čestitke za Valentinovo počeo je slati francuski vojvoda Karlo Orleanski te ih je namijenio svojoj supruzi, dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

Valentinovo je, uz Majčin dan, dan kada se kupuje najviše cvijeća. Tako su crvene ruže jedan od simbola Valentinova, jer su bile omiljeno cvijeće rimske božice ljubavi, a svojom crvenom bojom simboliziraju ljubav i strast.