Danas SDP dobiva novog predsjednika stranke. Hajdaš Dončić ili Paunović?

PXL_190924_120849616.jpg

Članovi SDP-a biraju novog šefa stranke nakon što na izborima prošle subote nijedan kandidat nije osvojio 50 posto plus jedan glas.

Nasljednika Peđe Grbina danas biraju između Siniše Hajdaša Dončića, koji je osvojio 48.78 posto glasova, i Zorana Paunovića s osvojenih 20.65 posto glasova.

Uz Hajdaša Dončića i Paunovića za predsjednika stranke natjecali su se i Mladen Kešer, koji je osvojio 10.51 posto glasova, Mirando Mrsić s 10.12 posto te Sanja Major s osvojenih 9.97 posto.

"Veselim se novoj izbornoj utakmici, to mi nije strano. Smatram da energijom, znanjem, iskustvom mogu voditi SDP do pobjede. SDP prvi, a ne drugi", rekao je Hajdaš Dončić nakon objave rezultata prvog kruga.

"Osjećam se kao Goran Ivanišević 2001., kada je osvojio Wimbledon na pozivnicu, jer je isto tako meni bila onemogućena kandidatura. Međutim, žalbom sam uspio ući među kandidate. I evo, ovo je zapravo dokaz da jako veliki broj ljudi želi promjene u SDP-u. U drugom krugu je sve otvoreno", kazao je Paunović.

Kešer i Mrsić pozvali ljude da glasaju za Paunovića, Sanja Major nije se htjela izjasniti

Po objavi rezultata protukandidati Mladen Kešer i Mirando Mrsić svoje su glasače pozvali da glasaju za Paunovića, dok se Sanja Major nije htjela izjasniti kome ide njezina potpora u drugom krugu, piše Index.

Za razliku od viđenijih članova stranke koji su se izbjegavali izjasniti o svojim preferencijama, članica Predsjedništva SDP-a i potpredsjednica sabora Sabina Glasovac najavila je da će glasati za Paunovića.  "Tri puta smo pokušavali istim politikama i gubili smo izbore. Ako želimo pobjedu, smatram da trebamo promjenu”, pojasnila je svoj izbor.

Prema političkim kuloarima, iza Paunovića navodno stoji i troje novoizabranih potpredsjednika Biljana Borzan, Mirela Ahmetović i Ranko Ostojić. Hajdaš Dončić smatra se kandidatom kontinuiteta i navodno ga favorizira dosadašnji predsjednik stranke Peđa Grbin. Upućeni tvrde da bi njegovom pobjedom bio zadovoljan i predsjednik Republike Zoran Milanović kojega neki smatraju sivom eminencijom stranke.

Prošlu subotu članstvo je izabralo Predsjedništvo stranke, među kojima su od 17-ero članova po broju glasova i zip-modelu potpredsjednici stranke automatski postali Borzan, Ahmetović, Mišel Jakšić i Ostojić. Zanimljivo je da je Glasovac dobila više glasova nego Jakšić i Ostojić, ali zbog zip-modela nije mogla postati potpredsjednica. Apsolutna rekorderka po broju glasova je Borzan, koja je dobila više glasova nego oba predsjednička kandidata zajedno.

Paunović za zaustavljanje apartmanizacije, Hajdaš Dončić za uvođenje poreza na ekstraprofit
Paunović i Hajdaš Dončić na sučeljavanju prekjučer predstavili su svoje programe. Paunović traži zaustavljanje apartmanizacije jadranskih gradova, Hajdaš Dončić uvođenje poreza na ekstraprofit, a obojica obećavaju veću prisutnost na terenu.

Podsjetimo, statutarna komisija SDP-a jednoglasno je prekjučer donijela odluku kojom je poništila odluku stranačke Središnje izborne komisije (SIK) o poništenju izbora u Splitu.

Statutarna komisija SDP-a raspravljala je o odluci Središnje izborne komisije da se ponište izbori u Splitu zbog nedostatne izborne dokumentacije koja nije na vrijeme dostavljena. Po tom rješenju trebali su se ponoviti izbori za Predsjedništvo i Glavni odbor, ali ne i stranačkog lidera jer je zaključeno da zbog prevelike razlike u broju glasova to ne bi imalo utjecaja na izbor za predsjednika stranke.