Delegacija Krapinsko - zagorske županije u Bruxellesu

Autor mb

Županijska delegacija posjetila je sjedište FEDARENE, Europskog udruženja regija i energetskih agencija

  fedarene.jpg

Radni posjet Bruxellesu delegacija Krapinsko-zagorske županije u kojoj su osim župana Željka Kolara njegov zamjenik Anđelko Ferek-Jambrek, pročelnica Upravnog odjela KZŽ za gospodarstvo Sanja Mihovilić te direktorica ZARA-e Karolina Barilar započela je u srijedu, 12. listopada obilaskom sjedišta FEDARENE-a, Europskog udruženja regija i energetskih agencija.

- Prilikom posjeta FEDARENE-u upoznali smo se sa radom i planovima udruženja za sljedeće tri godine. Bila je to ujedno prilika da i mi predstavimo neke svoje projekte i programe koje imamo na polju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te da popričamo o suradnji na predstavljanju i realiziranju istih - rekao je župan Željko Kolar. U posjetu FEDARENE-u s delegacijom Krapinsko-zagorske županije bio je  i gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin.

Krapinsko-zagorska županija organizirala je u Odboru regija u Bruxellesu i debatu „Kako okrupnjavati male investicijske energetske projekte u velike regionalne“. Debata je organizirana na primjeru Newlight projekta, čija je provedba u tijeku na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Projekt NEWLIGHT, jedinstveni je projekt u kojem su se povezali čak 57 gradova i općina iz Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije u jedan investicijski projekt. Za pripremne aktivnosti čija ukupna vrijednost iznosi oko 6 milijuna kuna osigurano je 90% bespovratnih sredstava iz EU fonda ELENA. Na ukupno 28 JLS iz Krapinsko-zagorske županije u pripremnoj fazi odnosi se 35% sredstava. Procijenjena ukupna vrijednost investicije iznosi čak 20 milijuna eura. -  Izuzetno sam ponosan što smo danas predstavili projekt Newlight, čiji je nositelj Krapinsko-zagorska županija. Pokazali smo da možemo biti prvi među jednakima, jer naime, ovaj projekt prepoznat je od strane drugih europskih regija, i kako stvari stoje, u budućnosti bi trebao postati model kojeg će preuzeti sve ostale zemlje Europske unije, što složit ćete se, nije mala stvar - rekao je nakon završetka debate župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar

NAjčitanije