Deset zemalja blokiralo cjepivo kojeg je Hrvatska naručila najviše

Autor zagorje.com
cjepivo

Devet europskih zemalja i Tajland objavili su da privremeno obustavljaju cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv covida-19 zbog toga što je zabilježeno više slučajeva problema s grušanjem krvi nakon cijepljenja te dva smrtna slučaja u Italiji te i po jedan u Danskoj i Austriji.

Danska, Norveška i Island privremeno su obustavili cijepljenje AstraZenecom dok su Italija i Austrija iz predostrožnosti prestale koristiti određene serije tog cjepiva. Obustave u Italiji i Austriji uključuju različite serije cjepiva – u Austriji to je serija ABV5300, a u Italiji ABV2856. Estonija, Latvija, Litva i Luksemburg obustavili su korištenje serije koju je obustavila i Austrija.

Podsjetimo, akcije su krenule kada je austrijsko regulatorno tijelo za lijekove privremeno suspendiralo korištenje serije ABV5300 nakon što je kod četvero cijepljenih pacijenata dijagnosticirano opasno stanje zgrušavanja krvi.

Europska agencija za lijekove: Nema dokaza da je cjepivo uzrokovalo probleme
Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je danas kako trenutačno nema dokaza da je cjepivo izazvalo zdravstvene probleme te da tromboza nije navedena kao potencijalna nuspojava AstraZenecinog cjepiva, mada je praćena.

"Broj tromboembolijskih događaja u cijepljenih osoba nije veći od broja zabilježenih u općoj populaciji. Od 10. ožujka 2021. zabilježeno je 30 slučajeva trombembolijskih događaja kod oko 5 milijuna ljudi cijepljenih AstraZenecinim cjepivom protiv covida-19 u Europskom gospodarskom prostoru", poručila je EMA.

Razvoj situacije oko AstraZenece je posebno važan za Hrvatsku, ali ključan je pravi kontekst
Ovakav razvoj situacije posebno je važan za Hrvatsku koja je najviše cjepiva, 2.7 milijuna doza, naručila upravo od britansko-švedske kompanije AstraZeneca.

Za pravilno razumijevanje reakcija europskih zemalja važno je razvoj situacije staviti u pravi kontekst. Prije svega, važno je istaknuti da je za očekivati da će se s masovnim procjepljivanjem pojaviti neki zdravstveni problemi koji će se vremenski podudarati s trenutkom cijepljenja ili će uslijediti u danima nakon cijepljenja, piše  Index.hr.

NAjčitanije