Dječak iz Zaboka autor je najboljeg eseja na svijetu

Autor

Kada je s učenicima iz škole po zabočkom kraju skupljao stare zagorske recepte, 14-godišnji Martin Kotarski iz OŠ Ksaver

p_300299kot-v.jpg
Kada je s učenicima iz škole po zabočkom kraju skupljao stare zagorske recepte, 14-godišnji Martin Kotarski iz OŠ Ksaver Šandor Gjalski iz Zaboka nije ni sanjao da će ga upravo ta aktivnost učiniti autorom najboljeg eseja na svijetu za djecu do 14 godina.

Prijavio se, naime, na međunarodni natječaj u pisanju eseja organizacije Goi Peace Foundation i UNESCO-a, a upravo je njegov rad proglašen najboljim među 4700 pristiglih iz 137 zemalja svijeta.

U studenom ide u Japan

Martin je, naime, u svojoj školi prošle godine potaknuo izradu Zabočke kuharice koja objedinjuje stare i zaboravljene recepte zagorskog kraja prikupljene od raznih baka i prabaka, a na ideju je došao nakon što mu se dobar prijatelj požalio da mu je otac ostao bez posla. Pomislio je da bi im izrada kuharice, a potom i njezina prodaja omogućile da prikupe novac za one kojima novac nedostaje, a projekt se pokazao odličnim jer je škola na kraju skupila nešto više od 13.000 kuna.

Početak eseja

Društvo, kultura, ekologija, odgovornost... sve su to pojmovi o kojima jedan 14-godišnjak i ne zna baš previše. No, tužan prijatelj koji nema za hranu, za čistu odjeću, džeparac ili računalo... to već zvuči poznato
- Kada je raspisan natječaj za pisanje eseja na temu kako pojedinac može učiniti promjenu u društvu, u školi su mi predložili da napišem esej o Zabočkoj kuharici jer smo tom idejom uspjeli nekome pomoći. Nisam ni sanjao da ću pobijediti, bio sam vrlo ponosan, svi su mi stalno čestitali, a učenici u školi sad me stalno žicaju da im donesem nešto s putovanja jer ću zahvaljujući pobjedi u studenom ići na pet dana u Japan - ponosno je ispričao Martin

On će se u Tokiju, osim s ministrom obrazovanja, znanosti i tehnologije, upoznati i s Billom Gatesom tijekom svečanosti prezentacije pobjedničkih eseja.

‘Ovo nismo očekivali’

Posebno je na najboljeg svjetskog esejista ponosna njegova mentorica i profesorica engleskog jezika Natalija Jurišić, koja još uvijek ne može maknuti smiješak s lica kada se sjeti da je njezin učenik pobijedio na natjecanju.

- Osobno mi je to potvrda dobrog rada i puta, te činjenice da je sve ono vikanje oko toga kako je važna gramatika na kraju urodilo plodom.

No, zaista nismo ovakvo nešto očekivali. Mislili smo, možda dobijemo zahvalnicu da smo sudjelovali, no kada su nas nazvali direktno iz Japana, nitko nije mogao vjerovati - ponosna je Jurišić.

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije