Dječji tjedan u OŠ Veliko Trgovišće

Autor zagorje.com
Obilježavanje Dječjeg tjedna - OŠ Veliko Trgovišće11.jpg

U Velikom Trgovišću povodom Dječjeg tjedana organizirale su se razne aktivnosti koje su bile namijenjene djeci. Dječji tjedan se obilježava svake godine prvi tjedan u listopadu. Organizator obilježavanja Dječjeg tjedna je bio DND-e Veliko Trgovišće s predsjednicom Natalijom Huić, a uključili su se učitelji OŠ Veliko Trgovišće i pripadajućih područnih škola pod stručnom palicom pedagoginje Petre Vuković te odgajatelji DV Rožica. Uz trajni i protočni moto Dječjeg tjedna, „Ljubav djeci prije svega!“ i poruku, „Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!“, ovogodišnja je tema bila – IGRA, a sukladno članku 31., Konvencije UN-a o pravima djeteta - „Dijete ima pravo na igru“.

Stoga smo tjedan posvećen djeci u 2022. otvorili Tribinom pod nazivom Djeca imaju pravo na …. (igru) za učenike predmetne nastave u matičnoj školi tijekom koje su učenici osvijestili svoja prava u razgovoru s voditeljicom programa Natalijom Huić, a u Područnoj školi Dubrovčan voditelj Tribine bio je Dragutin Tomašković. Ujedno su se osvrnuli na svoje potrebe u školskoj i lokalnoj zajednici, te pripremili pitanja za načelnika.

U poslijepodnevnim je satima 3. listopada,  za učenike od 1. do 4.razreda,  održana igraonica zvučnog naziva Naše kolo veliko u realizaciji Kulturno umjetničkog društva Sloga iz Velikog Trgovišća. Lucija Seljan, Marta Jakopčević, Meiden Ovčarić, Franka Bošnjak i Matej Huić, članovi KUD-a, ozbiljno su shvatili zadatak da " se zavrti, poskoči i u Dječji tjedan doskoči"  te su naučili djecu veselu igru Prstenac kao i plesove U školicu i Kolo, kolo, šunajca. Učenici i učiteljice s užitkom su se okušali u toj tradicijskoj igri i narodnim plesovima koji se upravo ovakvim načinom prenošenja čuvaju od zaborava.

Utorak, 4. listopada, bio je u znaku inicijative pod nazivom Prijepodnevni sokić s načelnikom. Učenici OŠ Veliko Trgovišće i djeca iz DV Rožica posjetili su gospodina Roberta Grebličkog te su u potpunosti iskoristili  priliku razgovarati o svojim potrebama u lokalnoj zajednici.

Kako se 5. listopada obilježava Svjetski dan učitelja, DND Veliko Trgovišće je organiziralo aktivnost da se obilježi Dječji tjedan i Dan učitelja pa su učenici imali priliku na jedan dan postati učitelji i preuzeti ulogu u prenošenju znanja. Pokazalo se da im je ova aktivnost jako zanimljiva i pojedinci su se zaista pripremili za tu vrlo bitnu i zahtjevnu ulogu. Taj dan smo imali i priliku održati Zoom između produženog boravka iz matične škole i 4. razreda PŠ Dubrovčan.  Učenici su se na taj način upoznali odnosno predstavili jedni drugima, a nakon toga su zajedničkim snagama rješavali razne zadatke koje je pripremila predsjednica DND-a Veliko Trgovišće. Na samom kraju su pjevali i zabavljali se. Susretu su prisustvovale knjižničarka Vlatka Habulin, učiteljica Biserka Fruk, učiteljica Marijana Žažar Iveković, predsjednica DND-a Veliko Trgovišće, Natalija Huić i pedagoginja Petra Vuković.

U četvrtak, 6. listopada, održala se radionica Život nije siv gdje su učenici iz predmetne nastave nacrtali obrise crteža, a učenici su ih razredne nastave obojili. Kroz ovu aktivnost bio je cilj učenike naučiti da surađuju i da jedni drugima pomažu bez obzira na dob i generacijski jaz. Na kraju smo sve evidentirali fotkanjem uz pomoć polaznika Fotografske grupe i voditeljice te izvannastavne aktivnosti Ane Knežević, a prema predlošku spota  Mije Dimšić.

U petak su OŠ Veliko Trgovišće posjetili mali gosti iz DV Rožica pa su im tako učenici škole, koji su uključeni u Volonterski klub „Košnica“,  pripremili adaptaciju priče Ulovi, maco! i tematski povezanu igru Ide maca oko tebe. Na samome kraju pojavila se i maskota DND-a. Maskota se zove DaNDy, a osmislili su je upravo vrtićanci i učenici još u travnju ove godine. Djeca su imala pravu zabavu koja je kulminirala bombonima, onime što najviše vole.

 

DND Veliko Trgovišće je ove godine postavio visoku ljestvicu u obilježavanju Dječjeg tjedna pa se i sljedeće godine nadamo istoj suradnji i još novih aktivnosti za djecu i s djecom.