Djeco, ne dirajte nepoznate predmete!

Autor Ivo Šućur

Dvojica kontakt policajaca, Siniša Bartolović za grad Klanjec i Nenad Špiljar za Kumrovec, uz pomoć PU Zabok, organizira

p_586869petarde.jpg
Dvojica kontakt policajaca, Siniša Bartolović za grad Klanjec i Nenad Špiljar za Kumrovec, uz pomoć PU Zabok, organizirali su predavanja na temu «Mir i dobro», u kojima je pirotehničar Ivica Šuštić upoznao učenike viših razreda OŠ Antuna Mihanovića Klanjec i OŠ Josipa Broza Kumrovec o eksplozivnim sredstvima i opasnostima koje se javljaju prigodom njihova aktiviranja.

Propisi i kazne

Pirotehnička sredstva za zabavu, prema Zakonu o eksplozivnim tvarima iz 2004. godine, svrstavaju se u četiri razreda. U 1. razredu I su sredstva za zabavu i mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina, a radi se o pirotehničkim igračkama - bengalskim šibicama, pucajućim šibicama i žabicama, nabojima koji eksplodiraju pod nogama i drugim sličnim proizvodima. U 2. razredu su sredstva za male vatromete – petarde, rimske svjećice, bengalske baklje, rakete isl.. U 3. su sredstva za srednje vatromete, a u 4. sredstva za velike vatromete.

Pirotehnička sredstva obuhvaćena 2. razredom u maloprodaji se mogu nuditi samo osobama starijim od 18 godina i samo u vremenu od 15. prosinca do 1. siječnja, samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava za zabavu. Predviđena je novčana kazna od 1000 do 5000 kuna za fizičku osobu koja koristi pirotehnička sredstva 2. razreda izvan dozvoljenog razdoblja (od 2. siječnja do 26. prosinca) ili ako ta sredstva koristi u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba.

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira regulira da se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 25 do 100 eura ili kaznom do 30 dana zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazni osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete i sličan eksploziv, odnosno zapaljiv materijal.

Roditelji ili staratelji, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen spomenutim Zakonom ili propisima donesenim na temelju toga Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kažnjava se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 25 do 100 eura.

Ne dirajte nepoznate predmete

Djeca su na predavanjima dobro poučena o načinu rukovanja i mogućim posljedicama. - Petarde nisu igračke- upozorio je pirotehničar Ivica Šuštić, a najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Posebice je naglasio: Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih i ne pomičite. Zapazite ih, obilježite mjesto nalaska, odmah pozovite roditelje ili policiju. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti drugačije - ljepše, ugodnije i prije svega, svečanije!

NAjčitanije