DND Zabok pokrenulo novu volontersku akciju „Kutak [od] priča“

Autor zagorje.com

Društvo „Naša djeca“ Zabok, u suradnji s Gradskom knjižnicom „K. Š. Gjalski“, pokrenulo je i provelo akciju uređenja vanjskog prostora sa stražnje strane Gradske knjižnice, tzv. „čokoladne zgrade“, koji nosi naziv „Kutak [od] priča“

vol. akcija_0001.JPG

DND Zabok poznato je po ukrašavanju grada Zaboka pa tako svake godine, s djecom iz Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma te volonterkama DND-a Zabok, u sklopu projekta „Prebaci na volontiranje!“ provodi raznolike volonterske akcije. Volonterke i volonteri Društva „Naša djeca“ Zabok od 2013. godine u zabočkoj Gradskoj knjižnici provode aktivnosti poticanja čitanja s djecom od najranije dobi u sklopu programa “Čitaj mi!“

Trenutna situacija i nemogućnost održavanja ovog programa u zatvorenom bila je dodatni poticaj da se uredi vanjski prostor – plato sa stražnje strane Gradske knjižnice kako bi se dobilo adekvatno mjesto za održavanje Programa „Čitaj mi!“ na otvorenom u periodu lijepog i toplog vremena. Volonterska akcija „Kutak [od] priča“, koja je okupila tridesetak volonterki i volontera, započela je tijekom mjeseca svibnja, a ideja je bila da se urede i oboje postojeće žardinijere za cvijeće, klupe, zid i stubište te da se dodatno posadi cvijeće.

Osim članica i članova DGV-a i DF-a u volontersku akciju su se uključila i ostala zainteresirana djeca i odrasli, članice dječjeg zbora „Zabočki mališani“, a sve uz podršku volonterki DND-a Zabok. Cilj je volonterske akcije potaknuti djecu i mlade da aktivno sudjeluju u pozitivnim promjenama u svojoj zajednici, promovirati volonterstvo i odgoj za volontiranje te mobilizirati naše sugrađane da nam se priključe – istaknula je tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak i dodala da je volonterska akcija provedena zahvaljujući financijskim sredstvima natječaja LAG Zagorje-Sutla – #ajmoLAG koji upravo potiče volonterske inicijative i akcije.

U samu realizaciju, uz DND i Gradsku knjižnicu, uključio se Grad Zabok, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata KZŽ, članovi Likovne sekcije „Josip Kaltnecker“ i Plavinka Zabok. Kako bi zahvalili svima koji su sudjelovali u volonterskoj akciji i stanarima zgrade koji su cijelo vrijeme davali podršku, DND i Gradska knjižnica organizirali su malo kvartovsko druženje i na taj način obilježili i proslavili završetak zajedničkog volonterskog projekta uređenja vanjskog prostora za održavanje programa „Čitaj mi!“, ali i za razna druga događanja. Organizirano je čitanje priča, a Zabočki mališani izveli su nekoliko svojih hitova od kojih je posebnu pažnju izazvala pjesma Samo volontiraj!, svojevrsna himna posvećena volontiranju, dok su se pjesmama Kad se male ruke slože i Kad si sretan! priključili svi prisutni. Uz druženje svih generacija, mogla se razgledati izložba fotografija koja prikazuje faze uređenja novog prostora, a za djecu su organizirane i zabavne igre.

Volonterske akcije DND-a Zabok se nastavljaju, a kao što kaže stih iz pjesme Samo volontiraj!: „Akcija je mnogo, priključite se svi, na razne se načine može volontirati!“.

NAjčitanije