DND Zabok u sklopu projekta ''Zdravo i fino'' u centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice održao malu radionicu zdravoga kuhanja

Autor zagorje.com
IMG_3525.JPG

U V. ciklusu projekta „Zdravo i fino“ Društvo „Naša djeca“ Zabok u svoje je aktivnosti uvrstilo i posjet djeci koja pohađaju Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.

U sklopu V. ciklusa projekta „Zdravo i fino“ DND-a Zabok ponovo je organiziran posjet Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice s obzirom na to da smo prije par godina proveli jednu jako uspješnu radionicu s djecom – rekla je tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak. Određene poteškoće u prehrani prisutne su i kod djece s teškoćama što predstavlja izazov u odabiru namirnica, pripreme i konzumacije hrane.

U školi postoji infrastruktura i opremljenost kuhinje koja tehnički omogućuje aktivno sudjelovanje djece s teškoćama te nam je to dodatni motiv da prezentiramo djeci zdrave obroke i potaknemo ih na usvajanje zdravih prehrambenih navika, što se i kontinuirano radi u njihovom Kabinetu za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života i rada te je radionica zdravoga kuhanja Društva „Naša djeca“ Zabok nastavak dobre prakse i suradnje DND-a i Centra. 

Mala radionica zdravoga kuhanja

Veliko zanimanje izazvala je mala radionica zdravoga kuhanja koju je vodila profesorica Anka Ilinčić i  asistent u radionicama zdravoga kuhanja Vjekoslav Flegar uz pomoć volonterke Melite Hršak i dječjih vijećnica i forumašica DND-a Helene Ban i Sare Premerl Peštaj. Djeca su zajedno s DND-ovskom ekipom i uz veliku podršku učiteljica i pomoćnica u nastavi Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice pripremali zdravi domjenak. Prvo se miksao Crveni smoothie od jagoda, banana i jabuka, a klinci su sudjelovali u pripremi voća za miksanje. Zatim se radio Humus – zdravi namaz od slanutka, a djeca su sjeckala papriku, cherry rajčice, krastavce i masline te radili zdrave sendviče na kukuruznom kruhu i dekorirali povrćem prema želji.

Radionica nikako ne može proći bez omiljenog deserta pa su se ovog puta pripremale Slasne kuglice od badema i jabuka, a djeca su sama oblikovala kuglice te ih močila u kakao, kokosovo brašno i cimet. Iznenađenje za kraj bile su zdrave grickalice u obliku tostiranih badema i suncokretovih sjemenki te su djeca za nagradu dobili bedževe s dječjim porukama o zdravoj prehrani i recepte jela koja su se pripremala na radionici kako bi zajedno s roditeljima spremali zdrava jela i kod kuće. Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Antun Zupanc izrazio je veliko zadovoljstvo održanom radionicom koja je doprinijela usvajanju zdravih prehrambenih navika i promicanju zdrave prehrane te zahvalio na pregačama, kuharicama i CD-u Zdravo i fino koje je DND Zabok poklonilo Centru za njihove daljnje aktivnosti u Kabinetu.

Cilj promocije projekta „Zdravo i fino“ i ovakvih prezentacija jest da se djeci kroz kreativno-edukativne radionice i male kuharske radionice uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave i pravilne prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika te prevencije debljine u djece i mladih, a u konačnici da se potakne da se svi zajedno zdravije hranimo kako u svojim obiteljima tako i u odgojno-obrazovnim ustanovama – dodala je voditeljica projekta „Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak.