Do kada će se moći koristiti lokalni vodovodi?

Autor mb

Prije zabrane uporabe pojedinih lokalnih vodovoda potrebno je osigurati alternativu , kažu u ministarstvu

voda

Iako se često javljaju problemi s ispravnošću vode u lokalnim vodovodima u Zagorju, građani se i dalje zbog cijene opiru priključenju na javnu vodoopskrbu.  Stoga se postavlja pitanje do kada će se moći koristiti lokalni vodovodi. Broj lokalnih vodovoda svake godine se postupno smanjuje te ih je trenutno oko 200. Obveza popisa lokalnih vodovoda i njihovog prijenosa na upravljanje javnim isporučiteljima vodnih usluga izričito je propisana člankom 100. novog Zakona o vodnim uslugama koji je stupio na snagu 18. srpnja 2019. godine.

Ta obveza javnih isporučitelja vodnih usluga mora biti izvršena u roku od šest mjeseci od ispunjenja uvjeta za početak poslovanja integriranih javnih isporučitelja vodnih usluga, a odnosi se na lokalne vodovode kojima se isporučuje voda u prosječnoj količini više od 10 m3 vode na dan ili opskrbljuje više od 50 ljudi. Analizom svakog pojedinačnog lokalnog vodovoda javni isporučitelji vodnih usluga će utvrditi da li je isti tehnički uporabljiv ili ne. Ako je lokalni vodovod tehnički uporabljiv prenijet će se u vlasništvo i na upravljanje nadležnom javnom isporučitelju vodnih usluga na temelju rješenja ovog ministarstva te će se pristupiti njegovoj sanaciji kako bi se osigurala zdravstvena ispravnost vode za ljudsku potrošnju koja se putem njega isporučuje korisnicima, pojasnili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Prijenos tehnički neuporabljivih vodovoda će se rješenjem Ministarstva odbiti i isti se neće prenositi na upravljanje integriranom javnom isporučitelju vodnih usluga nego će se postupno zatvoriti kada se osigura alternativni sustav opskrbe vodom stanovništva na tom području. Javni isporučitelj dužan je osigurati zdravstvenu ispravnost vode za ljudsku potrošnju na svim sustavima pa tako i na onim lokalnim vodovodima koje je preuzeo i koji su pod njegovim upravljanjem. Nadzor nad zdravstvenom ispravnošću vode za ljudsku potrošnju je u nadležnosti tijela iz područja zdravstva.

Što se tiče roka za ukidanje lokalnih vodovoda i uključivanje u sustav javne vodoopskrbe, isti nije propisan jer je prije zabrane uporabe pojedinih lokalnih vodovoda potrebno osigurati alternativne dovode vode za ljudsku potrošnju, kažu iz ministarstva. Na nekim vodovodima nisu potrebni veliki zahvati koji iziskuju značajna sredstva, već je potrebno osigurati samo propisanu dezinfekciju. Za tu svrhu su Hrvatske vode osigurale već ove godine 2,5 milijuna kuna.

U tijeku je izrada naredbe o popisu lokalnih vodovoda koju donosi ministar kojom će se urediti sadržaj popisa (tehničke značajke i položaj lokalnih vodovoda, njihova tehnička ispravnost i uporabljivost, posjednici, upravitelji i vlasnici odnosno njihovi suvlasnici lokalnih vodovoda, kao i drugi podaci). Tim prijedlogom planirano je da popis lokalnih vodovoda može izraditi i postojeći javni isporučitelj prije nastupa ranije navedenog roka, za sve lokalne vodovode na području jedinica lokalne samouprave koje su osnivači tog javnog isporučitelja.

Problem lokalnih vodovoda se intenzivno rješava i svake godine se približavamo cilju, a to je njihovo potpuno ukidanje. Pritom je najveća odgovornost jedinica lokalne samouprave i javnih isporučitelja vodnih usluga da za svoje područje pripreme odgovarajuće programe sanacije kako bi planirana sredstva mogla biti povučena,  naveli su iz ministarstva.

Kako kaže direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, u cijelom Zagorju ima oko 140 lokalnih vodovoda, od većih kapaciteta preko 1000 potrošača do manjih koji imaju do 50 potrošača. Ne zna se točno rok, ali zna se da će se uskoro lokalni vodovodi morati ugasiti, a potrošači priključiti na sustav javne vodoopskrbe.

NAjčitanije