Dobio spor nakon 50 godina: HŽ mu mora isplatiti oko 145 tisuća eura

Sud ilustracija presuda

Gotovo pola stoljeća od najtragičnije željezničke nesreće u hrvatskoj povijesti, onoj kada je 30. kolovoza 1974. putnički vlak na liniji Atena - Dortmund zbog pogreške strojovođa prevelikom brzinom uletio na zagrebački Željeznički kolodvor, pri čemu je poginulo najmanje 155 ljudi, još uvijek se vode sudski postupci oko isplata odšteta za poginule i ranjene, piše Jutarnji.

Tako je prije tjedan dana državljanin Srbije Stojan A., koji je u stravičnoj nesreći kao putnik izgubio desnu ruku do ramena, nepravomoćno dobio sudski spor protiv HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkoga prijevoza, te je zagrebački Općinski građanski sud dosudio da Stojanu A. moraju isplatiti 97.000 eura odštete i nadoknaditi mu 47.000 eura sudskih troškova.

Naime, Stojanu A. je od nesreće, na temelju presude suda u Beogradu, tadašnje Željezničko transportno poduzeće Zagreb (ŽTP) plaćalo rentu za tuđu pomoć i njegu jer mu je utvrđena invalidnost od 95%, no proglašenjem hrvatske samostalnosti i likvidacijom ŽTP-a isplate Stojanu A., koji je živio u Beogradu, su prestale. Zadnju je isplatu dobio u lipnju 1991. Međutim, 2008. je podnio tužbu protiv HŽ Infrastrukture te je zagrebački Općinski građanski sud nedavno dosudio da mu moraju isplatiti "zaostatke", piše Jutarnji.