DOBRE VIJESTI: Mirovine će rasti, evo koliko

Autor zagorje.com
umirovljenik penzioner umirovljenici.jpg

Analitičar Hrvatske stranke umirovljenika Željko Šemper izračunao je koliko će umirovljenicima rasti mirovine nakon novog usklađivanja. Prema njegovom izračunu, stopa usklađivanja trebala bi biti 8,28 posto što bi moglo rezultirati rekordnim povećanjem mirovina od osam i pol posto, piše Mirovina.hr.

“Stopa rasta bruto plaća I.-V. mjesec 2023. u odnosu na VII.-XI. mjesec 2022. godine iznosi 10,5 posto. U ponedjeljak je DZS objavio i podatke o kretanju potrošačkih cijena (inflacije) za lipanj, pa stopa promjene prosječnog indeksa (I. polugodište 2023. u odnosu na II. polugodište 2022. godine) iznosi 3,1 posto. Iz tih podataka prema formuli 70:30, postotak usklađivanja s krajem svibnja iznosi 8,28 posto”, pojasnio je Šemper dodavši kako se taj postotak vjerojatno neće mijenjati.

Konačna stopa usklađivanja, koja bi mogla biti rekordna, bit će poznata krajem kolovoza, nakon što stignu podaci o plaćama za lipanj, a Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje donese konačnu odluku.
Posljednje usklađenje mirovina provedeno je u ožujku s primjenom za prvo polugodište ove godine, što je rezultiralo povećanjem od 5,37 posto.

Ako se novi predviđeni postotak usklađivanja od 8,28 posto potvrdi, prosječna mirovina koja je u lipnju iznosila 467,53 eura, porasla bi za gotovo 40 eura, prenosi Zagrebinfo.