Događaji i teme o kojima smo pisali u 2008. godini


Još jedna novinarska godina je iza nas. Dolazi druga, a s obzirom da nam u svibnju stižu prvi lokalni neposredni izbor

36a1eb6f-e608-4214-9c94-d2cae12552e5.jpg


Još jedna novinarska godina je iza nas. Dolazi druga, a s obzirom da nam u svibnju stižu prvi lokalni neposredni izbori ne sumnjamo da će biti zanimljivo na zagorskoj političkoj sceni. Čega smo se naslušali i vidjeli u ovoj godini?

Zaista svega i svačega. Političkog prljavog 'veša' je bilo, ali naši zagorski političari su tek 'mlaka' voda za politiku na nacionalnoj razini. Najviše posla imala je policija, a i novinari u travnju. Najcrnji od najcrnjih događaja koji je punio stranice Crne kronike bila su ubojstva koje je počinio bivši general Ivan Korade i sedmodnevna potraga za njime. Toga se svi sjećaju.

Za mjesto Veliku Veterničku, koji su neki novinari smještali u Varaždin čuli su svi, kao i za Koradu, kako su prenosili skoro pa svi mediji (znamo da se piše Koradea). Na kraju je bivši general presudio sam sebi i tako okončao svoju ratnu slavu.

U isto vrijeme održala se i kulturna poslastica u Krapini, 1. Glumački festival koji je okupio eminentna glumačka imena. Nama su inače najdraže teme i priče koje nam vi predlažete u rubrici Parlament. Vi nama javljate što vas muči (uništene ceste, sporovi oko zemljišta…

Upload slika i fotografija

1. Glumački festivalu Krapini

Mi smo pak zadovoljni ako vaše priče objavljene u našem listu dadu rezultate.
Globalno, politika se nije pokazala, a ni Vlada u prvoj godini. Najava gospodarske krize, neriješena ubojstva, hrvatsko-slovenski spor koji nam priječi približavanje EU, nebulozni zakoni: o golf igralištima, poljoprivrednom zemljištu… U showbizu su pak godinu obilježile 'sise i guzice', kako kaže naša urednica.

Što si želimo u novoj godini? A, što drugo nego zdravlja i sreće, baš kao i svi. A, sada pročitajte o čemu smo pisali u protekloj godini.

*Nakon parlamentarnih izbora potkraj 2007. godine, 2008. je započela formiranjem nove Vlade. U saborske klupe zasjela su tako četiri Zagorca: Ivan Jarnjak (HDZ), Ivan Hanžek (SDP), Željko Vincelj (HNS) i Milivoj Škvorc (HDZ). Njihovi se glasovi često čuju u Saboru, posebno Željka Vincelja i Ivana Hanžeka.

*Što se još događalo u politici? Željko Vincelj dao je ostavku na mjesto predsjednika ŽO HNS-a KZŽ, a na njegovo mjesto zasjeo je Anđeko Toloplovec, načelnik općine Radoboj koji je najavio i kandidaturu za zagorskog župana. Vincelj je tako otišao u dvogodišnji mandat zastupnika u Saboru, umjesto tajnice Danice Hurse, a ona će u Sabor nakon njegovog dvogodišnjeg mandata. Iako se lokalni izbori približavaju, teško izlaze u javnost imena i eventualne koalicije. Nadamo se da će s novom godinom to krenuti lakše.

*Nijedan projekt nije toliko dočekan na zube, kao projekt Stubičke Toplice, odnosno Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za realizaciju zdravstveno-turističkog projekta. Ugovor o realizaciji nakon niza izmjena je potpisan, sad pred kraj godine. Radnici su nezadovoljni, zapravo, bojeći se za svoja radnja mjesta, čitavo su 'ljeto' prosvjedovali. S obzirom da se radnici ne daju, projekt Stubaki ide u realizaciju bez bolnice, a radnicima je ostavljena mogućnost izbora žele li ući ili ne u projekt kojeg će realizirati Jako Andabak i njegov Koncern Sunce. I županijska oporba cijelo je vrijeme bila uz radnike. Oni smatraju, kako se ispod javno-privatnog partnerstva krije sumnjiva privatizacija. Pa, su tako padale i optužbe da je Županija zločinačka organizacija. Nadamo se da će uskoro u realizaciju i Krapineks-Ekoland.

*Nezapamćen masakr u veternčkom kraju, 23. ožujka - četvrtak, ujutro. Pronađeni ubijeni Cilika Hudić i njezin unuk Goran Hudić, te susjed Franjo Kos. Noć prije u Vitešincu kraj Ivanca ubijen je Davor Petriš. Svi putovi vode do bivšeg generala Koradea kojeg je tražilo pola Hrvatske. Zašto je ubio, ostaje nerazjašnjeno, jer je general nakon tjedan dana skrivanja po obližnjim šumama i vikenicama, stiješnjen specijalcima presudio sam sebi. Prije toga ubio je i policajca.

*U isto vrijeme dok je trajala potraga za bivšim generalom, u Krapini se održavao Prvi glumački festival, čiji je inicijator i pokretač bio zagorski sin Adam Končić iz Brestovca Orehovičkog. Zagorci su mogli tako uživati u desetak zanimljivih kazališnih predstava. Odaziv publike bio je odličan, kao i domjenci nakon predstave.

*Kada će se konačno napraviti azil za napuštene pse i mačke na našem zagorskom području? Inicijativa za pokretanje i osnivanje skloništa za napuštene životinje pokrenuta je od strane Veterinarske stanice Zlatar Bistrica. Projekt bi stajao oko 900.000 kuna, pomogla bi i KZŽ. Nikako da krene dalje jer se još uvijek traži pogodna lokacija koja ima donekle uređenu infrastrukturu, a opet da nije preblizu naseljenog mjesta, da se ne čuje lavež i buka. Teško je pomiriti te dvije stvari. Nadamo se da će sluha imati i 32 jedinice lokalne samouprave koliko ih ima na području naše županije da pomognu novčanim sredstvima, jer bez njihove pomoći teško će se realizirati projekt.

*U ovoj je godini u Tuhlju postavljen kamen temeljac za izgradnju nogometnog kampa koji bi imao šest igrališta. Gotov bi trebao biti za do dvije i pol godine, a prostirat će se na 13 hektara zemljišta otkupljenog uz same Terme Tuhelj koje su u vlasništvu slovenskih Termi Olimia. Za Terme su rekli da je lokacija iz snova. Kamp će stajati 90 milijuna kuna, a Hrvatskom nogometnom savezu partner su Terme Tuhelj.

Upload slika i fotografija

Marković i Bilić u Tuheljskim Toplicama

*Titovi objekti - bivša Politička škola i Spomen dom koji su godinama zjapili prazni, iako je bilo ponuda za njihovu obnovu, ali zbog neriješenih problema s gruntovnicom i katastrom čekali su, možda dolaze bolji dani. Ove godine, dvije su zagrebačke tvrtke dale svoju ponudu: OKA I INGRA. OKA bi objekte prenamijenila u hotel, a INGRA bi uredila Dom za starije osobe i bavila bi se kongresnim turizmom. Konačnu odluku čiju će ponudu prihvatiti donijet će Vlada.

*Ljetni mjeseci bili su što se tiče vremena nepogodni. Zagorjem su harale oluje, tuča veličine oraha, olujni vjetar koji je rušio sve pred sobom, čupao stabla, dizao automobile. Stradali su usjevi, vrtovi, kuće… Klima se totalno promijenila.

*Taman pred kraj godine počela je gradnja dugo najavljivanje brze ceste Marija Bistrica-Popovec-Mokrice. Da je gradnja počela nije znala ni Županija. Objavili smo mi. Nakon toga je i direktor Hrvatskih cesta Stjepko Boban održao u Krapini u prostorijama zagorskog HDZ-a konferenciju za novinare kako bi obznanio tu istu vijest, kao i da se kreće s realizacijom i gradnjom drugih cesta koje su već trebale odavno biti gotove.

*Potkraj godine mnogo se toga otvorilo. Roses fashion outlet centar u Svetom Križu Začretju. Doduše, kasnio je s početkom otvaranja, pa je onda, dan nakon otvorenja zatvoren, jer nije nešto 'štimalo' s uporabnim dozvolama. Uglavnom, sada je outlet otvoren, i on je trenutno in u Hrvatskom zagorju, a u njemu možete kupiti najveće svjetske robne marke po znatno nižim cijenama. Začretje je tako ove godine postalo pravi modni mravinjak.

* Otvorena je službeno i Opća bolnica na Bračku koja je doživjela ove godine i svoje preseljenje. Jest da se muči s limitima, i opremom, ali valjda će biti bolje, jer ju je konačno posjetio i novi ministar zdravstva Darko Milinović obećavši dva nova odjela: hemodijalizu i pedijatriju. Inače, još uvijek 'fali' opreme, pa je svaka pomoć bolnici dobrodošla.

*Firma Elcon, zlatarbistrička tvornica kabelskih setova je propala, a radnici se i dalje bore za svoja radnička prava i zaostale plaće.
* U tekstilnoj branši nije bilo, a i nije lako. Nakon što je donesen Zakon o minimalnoj plaći, to nisu uspjeli izboriti za sebe radnici oroslavske Orokonfekcije. Ugasla je.

* Pri kraju godine izglasani su proračuni za 2009. godinu. Županijski proračun je velik. Za aktualnu vlast on je realan, a za oporbu preoptimističan. Općinski i gradski proračun, su nas istoj ili malo nižoj razini nego što su ga imali u ovoj godini. Sve, u svemu, mršavo.

*U ovoj smo godini saznali kako u KZŽ nema dežurnog zubara, kao i da nam se ukida međunarodni vlak Zagreb-Budimpešta koji prolazi kroz naš rajon kojeg naše koriste naši studenti i radnici. Uzalud su FM DSP KZŽ pa i susjednih županija digli glas protiv. I on je potkraj godine ukinut, a simbolično su ga ispratili forumaši paljenjem lampaša na zabočkom željezničkom kolodvoru.

* Pamtit ćemo ovu godinu i po projektu Zagorskog lista ''Zagorska rivijera'' u kojoj smo ovo ljeto obišli Terme Tuhelj, Stubičke toplice i Jezerčicu, družeći se s našim čitateljima, te im kupnjom našeg lista poklanjali besplatne ulaznice za kupanje u tijeku ljetne kupačke sezone. Bilo je tu mnoštvo nagradnih igara puno zabave i smijeha…

Bilo je zabavno. Tu nismo stali, već je uslijedila zimska zagorska rivijera, pa smo i tijekom hladnih jesenskih mjeseci dijelili kupone za kupanje u Termama Tuhelj. Održan je i veliki koncert, također pod našom palicom u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski na kojem su nastupili ''Kvartet Gubec'' i njihovi pajdaši. Bez brige, planova ima i za 2009. godinu.

Pripremila: Mirjana Bašak

NAjčitanije