Dok mnogi njihovi kolege ne štede naš novac, dva saborska zastupnika iz Zagorja nisu uzeli ni kune dodatnog troška! Evo njihovih imena...

Saborski zastupnici maju visoke plaće, ali i druge povlastice...

hajdaš dončić.JPG

Prosječna plaća saborskog zastupnika iznosi oko 16 tisuća kuna što je daleko iznad hrvatskog prosjeka. No velika plaća nije jedina povlastica naših predstavnika u parlamentu.

Naime, oni zastupnici koji žive izvan Zagreba imaju pravo na najam stana, a dio im pokriva država. Cijene se razlikuju, a najviše se u prošloj godini po zastupniku potrošilo 29.975. Pokriven im je i dio režija. Ostvaruju pravo na naknadu za odvojen život od obitelji, najviše 9000 kuna na godinu. Plaćeni su im i putni troškovi, cestarina, avion, piše Dnevnik.hr. Tu ćemo istaknuti kako dva saborska zastupnika iz Krapinsko-zagorske županije : Siniša Hajdaš Dončić (SDP) i nezavisni Željko Pavić iz kluba Demokrata nisu uzeli ni kune dodatnog troška: ni za korištenje svojih automobila, ni na ime dnevnica, niti su putovali avionom na račun poreznih obveznika, tražili povrat cestarine... Ništa povrh svojih plaća. Bravo.  

Povlastice imaju i oni koji žive u Zagrebu, što je pokazala afera s predstojnikom premijerova Ureda, Zvonimirom Frkom Petešićem.

"Zašto bih ja budala, kao i svi mi, plaćao ratu kredita 5.000 kuna, ja ću to prodati i s tim novcem ću radit što je mene volja, a Plenković će mi dat rezidenciju”", komentirao je predsjednik Zoran Milanović.

Prebivalište i boravište

Uredbu o stanovima dorađivao je i SDP 2013., kao i ostala prava dužnosnika, kaže Arsen Bauk. Njegovo boravište je u Zagrebu, prebivalište na Braču. Pokriva mu se dio za najam stana u privatnom vlasništvu, ne prima naknadu za odvojen život. Kaže da sa svojom županijom nije završio i planira se kandidirati na lokalnim izborima.

"Ja sam na dužnost došao 2008. i to je uvijek na mandat, i ovo mi je peti mandat, a što će biti kasnije nitko ne može predvidjeti. Koliko ću još dugo biti javna osoba i političar", dodaje.

Nikola Grmoja prošle je godine prijavio boravište u Zagrebu, a upisom djeteta u zagrebačku školu, u devetom mjesecu odrekao se kaže i putnih troškova.

"Ja prestajem to predavati, a u periodu u kojem sam bio u tom procesu preseljenja u Zagreb sam to koristio i mogu koristiti i dalje po pravilniku, ali sam odlučio da neću. Vrlo vjerojatno je ta odredba donesena kako bi zastupnici imali vezu sa svojim krajem", rekao je.

Najviše trošili Hajduković, Barbarić i Petrov

U prošloj godini najviše troškova među zastupnicima imao je zastupnik odmetnutih Socijaldemokrata Domagoj Hajduković iz Osijeka sa 136.970 kuna. Slijedi HDZ-ov Nevenko Barbarić koji putuje iz Ljubuškog sa 132.054 kune. Na Božu Petrova koji živi u Metkoviću potrošilo se 115.757 kuna. Pri vrhu je i Katica Glamuzina (Socijaldemokrati) iz Splita sa 112.408 kuna troškova.

"Da se razgovarati jesu li oni u odnosu na ukupnu situaciju previsoki i trebali smanjivati, dakle bez imalo demagogije meni je čast biti zastupnik i kad bih bez dijela tih primanja ja bih i dalje isto radio", rekao je Barbarić.

Na troškove zastupnika, u 2021. godini potrošilo se 6 milijuna i 883 tisuće kuna, bez plaća.