Donesena odluka o novom zamrzavanju cijena goriva – objavio ju sam Plenković

Cijene benzinskih goriva se zamrzavaju na 11.37 kuna, a dizel na 11.29 kuna

Donesena odluka o novom zamrzavanju  cijena goriva – objavio ju sam Plenković

Premijer Andrej Plenković je objavio da je donesena odluka o novom zamrzavanju  cijena goriva. Naime ministar gospodarstva Ćorić je rekao da će vlada danas reagirati kad je riječ o cijenama goriva. Cijene benzinskih goriva se zamrzavaju na 11.37 kuna, a dizel na 11.29 kuna. Cijene premium goriva se ne zamrzavaju, rekao je premijer, a prenio indeks.hr .

Premijer Andrej Plenković se obratio javnosti u središnjici HDZ-a. Prije njega izjavu je dao ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović koji je rekao kako u ovom trenutku nema ukidanja covid-potvrda, premda je šef HZJZ-a ranije danas kazao da se razmatra djelomično ukidanje potvrda. Plenković je rekao kako nema ništa dodati na Božinovićevu izjavu.

''Održali smo telefonsku sjednicu vlade. S obzirom na izgledan rast cijena derivata, donijeli smo uredbu o zamrzavanju cijena na 11.37 kuna, dizel na 11.29 kuna. Limitiramo i plavi dizel na 6.5 kuna. Cijena premium goriva neće biti limitirana, tko ima novca može si priuštiti premium goriva.'', kazao je Plenković.

Na pitanje zašto je u Hrvatskoj gorivo skuplje nego u svim zemljama u okruženju, premijer je rekao: ''Mi smo reagirali u 10. mjesecu, napravili smo odličan potez u tom trenutku. Živimo u tržišnom gospodarstvu, cijene ne određuju vlada. Voljeli bismo da cijena bude niža, u ovom trenutku smo napravili potez. Cijene variraju, imaju različite elemente. U Hrvatskoj je ona takva. Ako distributeri imaju prostora da još spuste cijene, ja sam za.  Mislim da su trošarine u prosjeku svega onoga u EU

Premijer je komentirao i aferu u dizajnu hrvatske kovanice eura: ''Trebao je reći ja sam taj i taj, mogu li koristiti vašu fotografiju, nešto platiti ako treba i to bi onda bilo drukčije. Potpisali su izjavu da su sve što su dali njihovo. Ovo je jedna neugodnost koja je nepotrebna. Bitno je da se gledajući drugo ili treće rješenje odabere i da se ide dalje. Mislim da treba poštovati akademska prava. '' – naglasio je Plenković i komentirao i cijene plina. ''Zagrebačka plinara je odluke donosilo u ljeto kad se znalo da će biti poskupljenja, a država ranije. Ćorić je s pravom prozvao Zagrebački holding i aktualnu gradsku upravu. Ovo što se u Hrvatskoj događa da imamo zamrznutu cijenu za kućanstva do 1.4. sprječava udar na građane. Donijet ćemo cijeli socijalni paket da se to ublaži najviše moguće, govorim i o struji cijena i plina. Ovo su izvanredne okolnosti.'' rekao je hrvatski premijer, piše indeks.hr.