Donja Stubica: Manifestacija Dani lipe

Raspjevani mališani, prerušeni u šumske vile i patuljke, stabla lipe, makove i maslačke, bili su najbolji mogući uvod u

p_730364branje_lipa.jpg
Raspjevani mališani, prerušeni u šumske vile i patuljke, stabla lipe, makove i maslačke, bili su najbolji mogući uvod u ovogodišnje Dane lipe, manifestaciju koja se u organizaciji donjostubičke Turističke zajednice i suorganizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije održava u Donjoj Stubici do 29. lipnja u čast stabla lipe koje u Zagorju ima poseban, povijesni i kulturološki značaj.


Cvjetni festival

Prva priredba u sklopu manifestacije, mali Cvjetni festival kojemu je svrha okupiti prvenstveno djecu iz zagorskih dječjih vrtića, održan je proteklog vikenda na glavnom donjostubičkom trgu uz Fontanu prijateljstva. Uz mališane iz donjostubičkog Dječjeg vrtića «Bubamara», predstavila su se i djeca iz Krapinskih Toplica, mladi iz Huma na Sutli, Stubičke mažoretkinje, mladi glazbeni sastav «Hrpa ničega», te donjostubički osnovnoškolci koji su berući cvjetove lipe uz zvuke pjesme «Lijepa naša lipa stara» u izvedbi Izvorne grupe KUD-a «Matija Gubec» iz Gornje Stubice otvorili festival.

Uz ovu je prigodu predstavljen i novi stubički suvenir kojeg je osmislio Donjostubičanac, Ivan Sačer. Riječ je o uporabnom suveniru, malenom platnenom žakljecu ili pak drvenoj škrinjici u kojima se nalaze sušeni cvjetovi lipe od kojih se može pripremiti čaj za dvije osobe, ´Gubec beg´ čaj. Priložen je i stari recept pripreme lipinog čaja uz dodatak bijelog vina i meda. Uz osvježavajući, rashlađeni lipin čaj spravljen na tradicionalan način, mnogobrojni posjetitelji Cvjetnog festivala, prošlog su vikenda mogli uživati i u ukusnim lipovim zdehnekima, poslastici koju je upravo uz ovu manifestaciju, prošle godine osmislila gastro umjetnica Ana Ugarković, koje je ove godine jednako vješto spravljala Nada Borić.

Ivanjski krijesovi svijesti i savjesti

Prema riječima Marije Krušelj, predsjednice donjostubičke Turističke zajednice i inicijatorice cijele manifestacije, uz ovogodišnje Dane lipe, 23. lipnja na prostoru hotela Terme Jezerčica bit će održani Ivanjski krijesovi ekološke svijesti i savjesti, a 26. lipnja slijedi Okrugli stol na temu «Očuvanje genofonda Gupčeve lipe» u službenu najavu zasnivanja živog arhiva Gupčeve lipe u selu Hižakovcu, odakle prema predaji potječe puntar Matija Gubec. Dani lipe završavaju 29. lipnja Glazbenom i cvjetnom čarolijom u sklopu koje će koncert u crkvi Presvetog Trojstva u Donjoj Stubici održati talijanski Trio Broz, a predstavit će se i umjetnici talijanska Škola kulture svijeća.





NAjčitanije